Šta znače izmjene koje je nametnuo Schmidt: Visoki predstavnik dao objašnjenje

3
L. M.
Šta znače izmjene koje je nametnuo Schmidt: Visoki predstavnik dao objašnjenje
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas, 26. marta 2024. godine tehničke izmjene Izbornog zakona BiH nazivajući ovaj potez garancijom slobodnih, poštenih izbora za građane BiH.

Schmidt je na konferenciji za medije objasnio šta znače izmjene, ali odluka će stupiti na snagu kada bude objavljena na web stranici OHR-a sa svim detaljima.

Potcrtao je da se ne radi o izboru članova Predsjedništva BiH nego o tome da se osiguraju ispravni izbori, odnosno tehnička unapređenja.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

"Pričamo o skenerima za glasačke listiće, identifikaciju glasača, da ljudi imaju pravo da glasaju i da glasaju samo jednom", kazao je Schmidt napominjući da je ovo pilot projekat koji će biti korišten na jednom ograničenom broju birača.

Ne radi se o elektronskom glasanju, dodao je.

"Bit će papirni listić koji će biti ekektronski skenirani i prebrojani, tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu mogućnost promjene ili mijenjanja listića ili da neki listići iz kutije izađu s drugačijim rezultatom", kazao je Schmidt.

Dodao je da su propisane i sankcije, ali i pitanje izborne kampanje.

"Znam da će biti dosta kritičara, ne samo od strane Milorada Dodika. On je upravu, ovo treba da urade domaći organi, ali ako oni to ne urade mora neko drugi. Ovo nije Schmidtov zakon nego zakon svih birača. 

Ono što je bitno naglasiti jeste da na kandidatskim listama neće moći biti kandidovani koji su osuđeni za ratne zločine.

"Takvu najavu sam dao 11. jula u Srebrenici", kazao je Schmidt.

Uskoro se očekuje da odluka zvanično bude objavljena na stranici OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije