Mirza Batalović se oglasio na Facebooku: 'Ističe rok Christiana Schmidta'

6
Radiosarajevo.ba
Mirza Batalović se oglasio na Facebooku: 'Ističe rok Christiana Schmidta'
Foto: Facebook / Mirza Batalović

Zastupnik NES-a u Parlamentu FBiH Mirza Batalović oglasio se na društvenoj mreži Facebook, gdje je govorio o zahtjevu potpredsjednika FBiH Refika Lende, koji je uputio Predstavničkom domu FBiH da se hitno pokrene procedura usvajanja amandmana na Ustav FBiH.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

"Cijeli život sam se školovao i tako namjeravam dok mi bude nafake. Nikad neću pristati da se naš narod, tretira INFERIORNO!

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Dragi gradjani, povodom zahtjeva koji je juče (utorak, 26. mart) potpredsjednik FBiH Refik Lendo uputio Predstavničkom domu FBiH da se hitno pokrene procedura usvajanja amandmana na Ustav FBiH kojim bi se na sistemski način, bez diskriminacije političkih predstavnika bilo kojeg naroda, u budućnosti mogla imenovati Vlada FBiH, imam dužnost i obavezu da Vas informiram o dogadjanjima i aktivnostima u Parlamentu FBiH po pitanju izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

ROK DAT OD STRANE VISOKOG PREDSTAVNIKA ISTIČE.

Od 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 63 zastupnika su glasala za Zaključak koji nas obavezuje da sami rješimo ovo pitanje. Dakle, glasali su zastupnici iz opozicije i dio zastupnika iz Vlasti.

Nismo neobrazovani niti potkapacitirani, imamo pametne ljude, međutim, nije se htjelo samostalno…

U nastavku je slijed dogadjaja koji su se poduzimali u proteklom periodu u Parlamentu FBiH s ciljem da SAMI (čitajte: bez nametanja) donesemo izmjene Ustava.

Milorad Dodik ponovo prijeti i najavljuje: 'Gledajte me sutra u direktnom prijenosu'

Milorad Dodik ponovo prijeti i najavljuje: 'Gledajte me sutra u direktnom prijenosu'

Unaprijed se izvinjavam na dužem postu, ali tema je izuzetno važna i osjetljiva.

“Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH od predsjednika Ustavne komisije i osobe koja istovremeno vrši funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, Mladena Boškovića, više puta sam, u formi zastupničkog pitanja, zahtijevao pokretanje aktivnosti na realizaciji odluke visokog predstavnika u vezi s izmjenama Ustava FBiH vezano za buduće imenovanje Vlade FBiH, kao i u vezi s realizacijom zaključka koji je usvojio Predstavnički dom na 5. vanrednoj sjednici od 06.04.2023. godine.

Podsjećam da je Predstavnički dom svojim zaključkom zadužio Ustavnu komisiju da u skladu s propisanom nadležnošću u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi koje se odnose na izbor Vlade Federacije BiH. Međutim, realizaciju tog zaključka je blokirao upravo gosp. Bošković koji je, iz neobjašnjivih razloga, taj zaključak proglasio suprotnim Ustavu FBiH i suprotnim Poslovniku Predstavničkog doma FBiH.

💢 Cijeli život sam se školovao i tako namjeravam dok mi bude nafake. Nikad neću pristati da se naš narod tretira...

Posted by Mirza Batalović on Wednesday, March 27, 2024

Takvim stavom gosp. Bošković je blokirao proces izrade i dostavljanja u parlamentarnu proceduru inicijative za usklađivanje Ustava FBiH s promjenom u društvenim odnosima. Odnos koji je u konkretnom slučaju pokazao gosp. Boškovića začuđuje iz najmanje dva razloga, prvi, što je Predstavnički dom eksplicitno zadužio Ustavnu komisiju da izradi i sačini inicijativu, a ne da uputi formalno-pravno prijedlog za izmjenu i dopunu Ustava FBiH i drugi, što gosp. Bošković zvanično tvrdi da Ustavna komisija nema ustavnu i poslovničku mogućnost da izvrši zaključak Predstavničkog doma, iako se u Poslovniku jasno i precizno navodi da Ustavna komisija ima nadležnost da inicira usklađivanje ustavnih odredaba s promjenama u društvenim odnosima. Zašto se gosp. Bošković, kao predsjednik Ustavne komisije, ponaša na ovakav način je za posebnu analizu, ali bi visoki predstavnik svakako trebao pozvati na odgovornost one koji opstruiraju postupanje u skladu sa njegovom odlukom od 27.04.2023. godine.

Također, smatram i da bi Predstavnički dom trebao pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti gosp. Boškovića zbog odbijanja da postupi po zaključku Predstavničkog doma. Poznato je da odluke visokog predstavnika imaju obavezujući karakter i nikome se ne bi trebalo tolerisati njihovo nepoštivanje. Uvjeren sam da je to gosp. Boškoviću dobro poznato. U konkretnom slučaju, nepostupanje u skladu s odlukom visokog predstavnika ima delekosežne posljedice po interese bošnjačkog naroda i nadam se da gosp. Bošković nema namjeru bošnjački narod trajno dovesti, ili preciznije kazano, ostaviti u stanju političke obespravljenosti. Uvjeren sam da je u takvim okolnostima nerealno očekivati da Federacija BiH bude stabilan i funkcionalan entitet u kojem se poštuju prava svih njenih naroda i građana.

Krišto pisala evropskim zvaničnicima: Morat ćemo zajedno reagovati na izmjene Izbornog zakona BiH

Krišto pisala evropskim zvaničnicima: Morat ćemo zajedno reagovati na izmjene Izbornog zakona BiH

Zato, ipak, izražavam očekivanje da će Ustavna komisija u preostalom vremenskom roku postupiti u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma od 06.04.2023. godine i u parlamentarnu proceduru uputi inicijativu koja će u konačnici omogućiti usvajanje amandmana na Ustav FBiH. Ustavna komisija se ne može ponašati kao tijelo koje je nadređeno Predstavničkom domu, a upravo se takvo ponašanje Ustavne komisije može iščitavati iz odgovora koji mi je na moje zastupničko pitanje uputio Mladen Bošković.

Ukoliko pak, iz bilo kojih razloga ne bude usvojen amandman na Ustav FBiH do isteka roka koji je određen odlukom visokog predstavnika, smatram da bi visoki predstavnik trebao reagovati i sankcionirati one koji, suprotno svojim izjavama, vrše opstrukcije procesa osiguranja pune jednakopravnosti naroda i građana u Federaciji BiH”, napisao je Mirza Batalović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije