Milorad Dodik ponovo prijeti i najavljuje: 'Gledajte me sutra u direktnom prijenosu'

24
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik ponovo prijeti i najavljuje: 'Gledajte me sutra u direktnom prijenosu'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U bh. entitetu Republika Srpska pripremljen je tekst entitetskog izbornog zakona, koji je objavio  i naš portal, prema kome ovaj nivo vlasti neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te odluke Ustavnog suda BiH, koje uređuju izbor delegata u Domu naroda BiH iz RS, te zvaničnika RS na entitetskom i lokalnom nivou.

Podsjetimo, entiteti nemaju nadležnost za provođenje izbora, a ni Ustav BiH ne pominje izbore u entitetima.

U tekstu izbornog zakona RS, koji je prvi objavio Javni servis Radio televizija Republike Srpske, u prvom članu radne verzije, uređuje se izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine RS i delegata Vijeća naroda RS, entitetskog predsjednika i potpredsjednika.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Definisan je i izbor delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, te zvaničnika u lokalnim vlastima u RS.

Nakon svega u srijedu popodne, 27. marta, prvi put se oglasio i Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a, čiju objavu na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti:

"Pojedini predstavnici međunarodne zajednice trebalo je ozbiljno da shvate zvaničnike RS kada  su govorili da neće prihvatiti bilo kakvo nametanje. Ono što ćemo raditi, kako i mislimo o nametanju, mogu zajedno gledati sutra u direktnom prijenosu", napisao je Dodik na X-u, koji nije precizirao tačno vrijeme 'druženja'.

[twitter]https://twitter.com/MiloradDodik/status/1773038241895039147[/twitter] 

Podsjetimo, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt nametnuo je u utorak, 26. marta, tehničke izmjene Izbornog zakona koje predviđaju jačanje izbornog integriteta – fer i korektne izbore.

To mu dozvoljavaju Bonnske ovlasti na osnovu kojih može nametati i mijenjati zakone, te smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Ujedno je donio odluku da se osuđeni ratni zločinci više ne mogu kandidirati na izborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije