EU kritikuje Schmidta: "Ovlasti visokog predstavnika trebaju se koristiti samo kao posljednja mjera"

20
Radiosarajevo.ba
EU kritikuje Schmidta: "Ovlasti visokog predstavnika trebaju se koristiti samo kao posljednja mjera"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio odluku kojom nameće tehničke izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, iz Brisela je stigla poruka kako se reforme očekuju od lokalnih vlasti

Napominju da se izvršne ovlasti visokog predstavnika trebaju koristiti "samo kao posljednja mjera", te kako je opsežna međunarodna supervizija "nekompatibilna s europskom budućnosti BiH".

"Visoki predstavnik Schmidt odlučio je izmijeniti Izborni zakon Bosne i Hercegovine. EU podsjeća da se njegove izvršne ovlasti trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme koje će osigurati provedbu izbora u skladu s europskim standardima provedbom OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osigurati transparentnost financiranja političkih stranaka.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

EU je izrazila snažnu sklonost da Parlament BiH preuzme svoju odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se čelnici državne koalicije obvezali učiniti na vrijeme za provedbu tokom općinskih izbora u oktobru.

EU ističe da je opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih sudionika odgovorno ponašanje i suzdržanost u narednom razdoblju. Nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, EU će nastaviti raditi s vlastima BiH na napredovanju na europskom putu", saopšteno je iz ureda Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije