SBB pozvao Turković da ruske diplomate u BiH proglasi personama non grata

6
Radiosarajevo.ba
SBB pozvao Turković da ruske diplomate u BiH proglasi personama non grata
Foto: Radiosarajevo.ba/FB-Ambasada Rusije u BiH / Fahrudin Radončić/Igor Kalabuhov

Savez za bolju budućnost BiH reagirao je na jučerašnje izjave glasnogovornice ruskog predsjednika Vladimira Putina koja je kazala da je genocid u Srebrenici "inscenacija". Pozvali su ministricu vanjskih poslova BiH da poduzme konkretne poteze.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Nakon što je Putinova glasnogovornica Zaharova jučer na najbrutalniji i najmorbidniji način na svjetskoj medijskoj pozornici iznijela šokantnu tvrdnju kako svijet, 'umjesto što treba suditi Putinu za ratne zločine u Buči, treba suditi režiserima produkcije u Srebrenici' imputirajući da se u Srebrenici nije desio genocid, već se radilo o 'produkciji' ili 'režiji', SBB saopćava:

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Najoštrije osuđujemo izjavu glasnogovornice Putinovog zločinačkog i agresorskog režima!

Tvrditi da je presudom dokazani genocid u Srebrenici režiran, tvrditi da su ukrajinske snage u Buči same brutalno ubijale vlastite građane i civile, veoma podsjeća na Miloševićevu i Karadžićevu propagandu iz 90-tih, kada su na sličan način tvrdili da je časna Armija RBiH sama granatirala Sarajevo, može samo osoba ili režim koji je potpuno izgubio moralni, ljudski i civilizacijski kompas! 

Nakon što je ambasador Rusije Igor Kalabuhov javno zaprijetio BiH i njenim građanima, SBB poziva ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da već danas pokrene proceduru proglašavanja cjelokupnog diplomatskog osoblja u Ambasadi Rusije u BiH 'nepoželjnima'.

Ambasador Kalabuhov je već davno izašao iz okvira dobrih diplomatskih odnosa s BiH, a potezi koje čini Rusija u Ukrajini te sramne izjave koje iznose najviši Putinovi zvaničnici i saradnici ne smiju proći bez posljedica.

Svjesni činjenice da zbog nepostojanja konsenzusa u Predsjedništvu BiH, jer bi Milorad Dodik kao eksponent ruske politike u BiH glasao protiv, naša zemlja ne može proglasiti ambasadora Kalabuhova personom non grata, apeliramo na Turković da se ugleda na njemačku ministricu vanjskih poslova i proglasi ostale zvaničnike u Ambasadi Rusije u Sarajevu 'nepoželjnima' zaključili su iz SBB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije