Saopćenje / SBB: Na djelu je izborna pljačka neviđenih razmjera, tražimo novo brojanje

12. 10. 2018. u 09:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Savez za bolju budućnost BiH uputio je saopćenje za javnost u kojem "obavještava javnost da je na djelu izborna pljačka do sada neviđenih razmjera, te traži od institucija za provođenje zakona na svim nivoima da preduzmu radnje s ciljem zaštite biračkog prava, te sankcionisanja svih odgovornih".

U saopćenju se navodi:

"Pored pola miliona nevažećih listića, SBB-u u sve većoj mjeri pristižu informacije da je volja građana na ovim izborima poništena na idući način:
- Općinske izborne komisije su dan prije izbora zamijenile hiljade akreditovanih članova biračkih odbora svojim „ekspertima“, a ustvari članovima SDA stranke.
- Novi članovi biračkih odbora su potom CIK-u dostavljali potpuno lažirane podatke.
- U situacijama u kojim su posmatrači pokušali reagovati, općinske izborne komisije zaključavale su prostorije, te onemogućavale pristup.

Izborna pljačka ovako širokih razmjera nije mogla biti organizovana preko noći, uzimajući u obzir hiljade SDA-ovih „eksperata“ koji su bili spremni da zamijene legitimne članove biračkih odbora, ali i ujednačen i sinhronizovan pristup širom Federacije BiH.

SBB će stoga insistirati na ponavljanju brojanja, u skladu sa članom 5.30 Izbornog zakona BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH. U suprotnom CIK BIH ima obavezu da, u skladu sa poglavljem 14 Izbornog zakona BiH, poništi ove izbore i sprovede nove.

Uzimajući, međutim, u obzir dosadašnje izjave članova CIK-a kojim minimiziraju evidentne neregularnosti, da je CIK prije deset dana za novog predsjednika postavio člana kojem je istakao mandat i koji se nada reizboru, da je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije jučer napadno pozdravilo i nahvalilo rad CIK-a, da nikada nije razriješena afera „izgubljenog“ izbornog materijala, SBB smatra da nadležna tužilaštva i svi drugi organi za provđenje zakona trebaju bez odlaganja otpočeti istražne radnje s ciljem evidentiranja svih neregularnosti.

SBB također poziva sve članove biračkih odbora kojima je uskraćeno pravo da obavljaju svoju dužnost, odnosno koji su zamijenjeni od strane općinskih izbornih komisija, da ovo prijave tužilaštvima na svom području, kao i da javno istupe. SBB podsjeća ove ljude da su potezima tih komisija ne samo uskraćeni za zakonom zagarantovanu naknadu, već i da im je onemogućeno da zaštite biračko pravo svojih sugrađana", ističe se u saopćenju SBB-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA