Izbori 2018 / Narod i pravda: Predali SIPA-i krivične prijave zbog izborne krađe

12. 10. 2018. u 09:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica Naroda i pravde Senada Bosno, generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević su danas predali SIPA-i krivične prijave za izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture. Prijave se odnose na zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine Član 2.1 Stav 1. kao i Član 2.4. Stav 2. te Član 2.3. Stav 3, navodi se na Facebook stranici stranke Narod i pravda.

U Kantonu Sarajevo, od devet općina, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim općinama, izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Ta lica su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definiran Članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH, poručuju iz ove stranke.

Također, ni ponovna brojanja nisu vršena u skladu sa Izbornim zakonom i podzakonskim aktima. Narod i Pravda nije obavještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova. Pored toga, Narod i Pravda nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave.

Narod i Pravda je o svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima obavijestila CIK kao i Šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Bertona. Očekujemo da na osnovu ovlašćenja i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa, ne dozvole ovu falsifikaciju izbornog rezultata i preduzmu zakonom određene mjere prema produženim rukama političkih manipulatora, zaključili su iz ove stranke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA