S. Arabija kreditirat će obnovu bolnice u Mostaru i projekte u Starom Gradu

Fena
S. Arabija kreditirat će obnovu bolnice u Mostaru i projekte u Starom Gradu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam potpisali su u Sarajevu kreditne sporazume u vrijednosti od 45,7 miliona KM za projekte obnove i opremanja bolnica u Mostaru i Konjicu, te više projekata u sarajevskoj općini Stari Grad.

Ministar Bevanda je kazao da su potpisana dva sporazuma o zajmu. Prvi je za izgradnju i obnovu bolnica u BiH, čija je ukupna vrijednost 32,4 miliona KM, a sastoji se od tri komponente.

Jedna je za Javnu instituciju Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić“ 9,7 miliona KM i uključuje obnovu stare zgrade, izgradnju odjela za fizikalnu terapiju, palijativu njegu, mikrobiološku laboratoriju, sanaciju krova na odjelu intenzivne njege i parking prostora, kao nabavku medicinske i nemedicinske opreme.

Bevanda kaže da je cilj da se obnove objekti, opreme najsuvremenijom medicinskom opremom i time se poveća kvalitet i opseg zdravstvenih usluga korisnika ovog medicinskog centra.

Druga komponenta je bolnica u Konjicu za koju je predviđeno 3,2 miliona KM. Sredstva će biti utrošena za obnovu laboratorija, kuhinje, ljekarne, vešeraja i izgradnju dodatnog sprata za smještaj 30 kreveta za odjel neurologije i pedijatrije, potom nabavku medicinske i druge potrebne opreme, ambulantnih kola, kompjuterske i medicinske opreme...

Treća komponenta se odnosi na Sveučilišnu bolnicu Mostar za koju je namijenjen iznos od 19,4 miliona KM, a uključuje izgradnju dječije klinike. Cilj je izgradnja ovog objekta i osiguranje kvalitetnih uvjeta rada.

"Radi se o ukupno 32,4 miliona KM. Uvjeti kredita su - rok otplate 25 godina, uključujući pet godina grejs perioda. Kamatna stopa je fiksirana na dva posto godišnje", naveo je Bevanda.      

Drugi sporazum je Sporazum o zajmu za razvoj infrastrukture u općini Stari Grad Sarajevo.

Bevanda ističe da je ovo jedan od primjera da se inicijative koje dolaze s lokalnog nivoa, kada su uobličene i zadovoljavaju sve kriterije, kroz predgovore dođe do njihove realizacije.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 13,3 miliona KM, a sastoji se od više komponenti - izgradnja i obnova parkinga i prostora opće namjene, izgradnja sportske dvorane u Osnovnoj školi "Edhem Mulabdić“, obnova zgrade Općine Stari Grad i završetak izgradnje i opremanje općinske ambulante.

Zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam je ukazao na izuzetne i čvrste odnose koji povezuju dvije prijateljske vlade i zemlje.

"Zadovoljstvo mi je što mogu pristustvovati potpisivanju ova dva izuzetno važna sporazuma u iznosu od skoro 46 miliona KM", kazao je Al-Bassam.

Naveo je da se prvi sporazum odnosi na izgradnju i opremanje određenog broja bolnica, a cilj je da se podigne nivo zdravstvenih usluga koje ove bolnice pružaju građanima BiH.

Drugi sporazum se tiče unapređenja projekata infrastrukture u općini Stari Grad u Sarajevu.

"Potpisivanjem ova dva sporazuma, Saudijski fond za razvoj je do sada ukupno u razvoj BiH uložio 307 miliona KM za razne izuzetno važne razvojne projekte u BiH", kazao je Al-Bassam.

Dodao je da je Saudijski fond za razvoj opredijeljen da nastavi ovakvu saradnju i da i u budućnosti finansira razvojne projekte u BiH.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah je kazao da su odnosi između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH čvrsti i istorijski utemeljeni.

"Sporazumi koje smo potpisali prošlih godina, kao i ovi sporazumi su samo još jedan od dokaza o jačini ovih veza", naveo je ambasador Mominah.

U ime korisnika ovih sredstava, zahvalili su se direktor Sveučilišne bolnice u Mostaru Anto Kvesić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije