Stranke u Mostaru: Složni o rukovodstvu Vijeća, ali ne i o gradonačelniku

2
Radiosarajevo.ba
Stranke u Mostaru: Složni o rukovodstvu Vijeća, ali ne i o gradonačelniku
Foto: Hercegovina.info / S press konferencije

Stranke koje su osvojile izbore u Mostaru sastale su se danas u gradu na Neretvi na poziv BH bloka.

Na sastanku održanom u mostarskom hotelu Bristol, budući mostarski vijećnici složni su da će se na sjednici u petak izabrati predsjedavajući Gradskog vijeća i njegovi zamjenici.

Međutim, nije bilo dogovora o podršci kandidatima za gradonačelnika.

''Stav je da će se na sjednici u petak odabrati rukovodstvo Vijeća. Ono o čemu smo se složili su problemi građana Mostara. Naveli smo, kao domaćini, deset teza oko kojih ćemo tražiti podršku za reforme. Ovo što je evidentno je da nema dogovora stranaka oko kandidata za gradonačelnika. Sva tri bloka imaju svog kandidata, ali mislim da će se ići u smjeru da ko god bude izabran bit će prije izabran nego 2018", kazao je novinarima Arman Zalihić, čelnik mostarskog SDP-a.

Dodao je da će njegova stranka tražiti da se po principu hitnosti u sadašnji Statut unese stavka da se u čelništvo Vijeća doda još jedna osoba i da se oformi klub ostalih.

Irma Baralija, čelnica mostarskog odbora Naše stranke, rekla je da će ona biti kandidatkinja za gradonačelnicu i da očekuje da će partneri iz BH bloka pružiti podršku.

"Jako je ambiciozno da se na prvom sastanku dogovori bilo šta krupnije. Svi su složni da ne žele da grad bude u jednom bezvlašću. Ne želimo populizam", istakla je Baralija.

Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a, na press konferenciji nije precizirao koga će njegova stranka podržati za gradonačelnika. Dodao je da se očekuje da će to biti jasno kazano na sjednici stranačkog predsjedništva u srijedu.

Zlatko Guzin, nosilac liste Koalicije za Mostar i kandidat za gradonačelnika Mostara,  naglasio je da nije u potpunosti zadovoljan sastankom.

"Nisam zadovoljan rezultatima i zaključcima jer nismo ništa zaključili. Bilo bi lijepo odaslati poruku da smo oko nekih stvari zauzeli zajednički stav. Da se na prvoj sjednici donese odluka da se ide u javno glasanje za novog gradonačelnika. Naravno da smo se usaglasili da će se u prvoj sjednici izabrati novo gradsko vijeće i to je jedino što je rezultat ovog sastanka. O ostalim stvarnima, mislim da će trebati još mnogo razgovarati", dodao je Guzin.

Mario Kordić, nosilac HDZ-ove liste i kandidat za gradonačelnika, tvrdi da je svima u cilju da se u Mostaru bolje i kvalitetnije živi.

"Ono na čemu zapinjemo je izbor gradonačelnika Mostara. Bilo bi puno mudrije da je izbor direktan. Nadam se u petak da će biti dovoljno mudrosti i da se ne bavimo pametni politikantstvom i nadmudrivanjem nego da sjednemo i da se dogovorimo jer nas čeka jako puno posla", dodao je Kordić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije