BH Blok će uskoro predložiti kandidata za gradonačelnika Mostara

3
Radiosarajevo.ba
BH Blok će uskoro predložiti kandidata za gradonačelnika Mostara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / BH blok

U Mostaru je u subotu održan sastanak koalicije BH Bloka.

"BH Blok mora imati gradonačelnika jer vladajuća koalicija ima sve od portira pa nadalje i to je jedini mehanizam s koje možemo mijenjati stvari. Sve ostalo bi bilo pogubno da uđemo u dio vlasti gdje bi oni kreirali procese. Što se tiče podrške nije problem da SDA ili HDZ ili bilo tko drugi podrže naše kandidate, ali mi njihove nećemo", kazao je predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić.

Što se tiče sastanaka s Koalicijom za Mostar, BH Blok u ponedjeljak neće učestvovati, jer kako kažu tačka proračuna Mostara je utorak na Parlamentu BiH.

"Smatramo da je neprimjerno da nas netko zove na pregovore o uspostavi vlasti u Mostaru, a da sutradan da sa svojim partnerima, HDZ-om, pokušava usvojiti proračun Grada Mostara za cijelu godinu", kazao je Zalihić.

Kako su kazali, BH Blok će ovih dana predložiti kandidata za gradonačelnika Mostara. Osoba koja bude imala podršku svih sedam vijećnika BH Bloka bit će kandidat ili kandidatkinja za funkciju gradonačelnika.

Zalihić se i na svom Facebook profilu oglasio na ovu temu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na poziv na razgovore koji smo dobili od strane Koalicije za Mostar na temu 'Zajednički prioriteti u radu Gradonačelnika i Gradskog vijeća' obavještavamo predstavnike Koalicije i sveukupnu javnost da mi u BH Bloku ne možemo prihvatiti predloženi termin za razgovore.

Iako smo spremni na razgovore sa svim političkim akterima koji će participirati u Gradskom vijeću Mostara smatramo da eventualni razgovori moraju biti bolje pripremljeni s jasnim pregovaračkim timovima.
Personalni sastav pregovaračkih timova svih političkih subjekata mora biti jasno definiran i prihvatljiv svim političkim subjektima, zbog inkriminacije pojedinih vijećnika u izbornom procesu, inače nećemo biti u mogućnosti sudjelovati u bilo kakvim razgovorima.

Predlažemo da okosnica tih razgovora budu nositelji gradskih lista političkih subjekata koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Ovim putem zahtijevamo da se poziv za pregovore osim na adrese SDP-a, NS-a, šalje i na adresu našeg partnera PMP-a, budući da ćemo zajednički djelovati u pregovorima.
Također, napominjemo da ćemo sa zanimanjem pratiti kako će se predstavnici SDA i HDZ ponašati u federalnom parlamentu kada je u pitanju usvajanje amandmana Lane Prlić i Anera Žuljevića kojima se pitanje usvajanja budžeta vraća tamo gdje mu je i mjesto – u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Smatramo da novi gradonačelnik ili gradonačelnica mora imati pravo predložiti budžet, a ne da postanu referent platnih naloga nakon što gradski proračun umjesto Gradskog vijeća Mostara usvoji Parlament Federacije BiH.
Ishod procedure koja se ovih dana odvija u Parlamentu FBiH bit će bitna odrednica o tome kako će i na koji način BH Blok razgovarati s ostalim političkim subjektima u Mostaru.
Zbog toga, predlažemo da sačekamo ishod tog postupka te nakon toga organiziramo zajednički sastanak tri najzastupljenije političke opcije (BH Bloka, SDA i HDZ-a BiH) u Gradskom vijeću Grada Mostara koji, ako postoji dobra volja, mogu osigurati funkcionalnu gradsku administraciju", napisao je Zalihić.

Na novinarski upit o komentaru gostovanju Boške Ćavar u Podcastu Bura, Tarik Tanović iz Naše Stranke Mostar je zamolio novinare da ako imaju određena saznanja da istraže cijelu priču, piše Bljesak.

Arman Zalihić je kazao da su stavovi u podcastu osobni stavovi Boške Ćavar, na koje ima i pravo, ali ne i službeni stavovi BH. Bloka.

"Moj komentar je da je to individualni stav vijećnice Boške Ćavar, što poštujem to, ali to nije službeni stav „Bh. bloka“. Službeni stavovi „Bh. bloka“ se artikuliraju na samom vijeću, a ona ima pravo da misli, razmišlja i govori u svoje ime, ja se dijelom razlikujem u tome", kazao je Zalihić.

Podsjetimo, vijećnica Ćavar je kazala, između ostalog, kako je Komšić toliko zla nanio ne samo Hrvatima nego i državi i da u tri mandata nije saznao gdje su Široki Brijeg i Grude.

Početkom sljedećeg mjeseca trebala bi biti održana konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Grada Mostara, a nju će sazvati najstariji izabrani član, 82-godišnji Tomislav Primorac iz HDZ BiH. Bljesak · Press BH bloka u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije