Šarović o povratku u insitucije BiH: Kada podvijete rep...

2
L. M.
Šarović o povratku u insitucije BiH: Kada podvijete rep...
Foto: AA / Mirko Šarović

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović govorio je danas na press konferenciji o zaključcima Narodne skupštine RS te kazao kako ti zaključci otvaraju put za povartak predstavnicima iz RS u institucije BiH.

"Ti zaključci verifikuju povratak vlasti u institucije BiH. To je potpuno jasno. Amnestirana je vlast za kršenje zaključaka NSRS iz jula 2021. godine. Samo u decembru su krišom održane dvije sjednice Vijeća ministara koje je sazvao Zoran Tegeltija. Niko nije pitao NSRS da se izjasni. Na kraju tog zaključka jasno kažu da se vraćaju u institucije", napomenuo je Šarović.

Osvrnuo se i na izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko kojom se zabranjuje negiranje genocida što je i razlog blokade rada insitucija BiH.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

"Ostaje Inzkova odluka, nije se našao pravni način kako da se vrati ta odluka, ali se kao u proceduru stavlja neki fantomski zakon koji kao kažnjava one koji zloupotrebljavaju genocid. Taj zakon je u suštini ništa. U Inzkovom zakonu stoji da narod nije genocidan, da nisu genocidne institucije. Ovaj Dodikov zakon neće rješiti ništa", izjavio je Šarović.

Dodao je kako je želio poručiti Miloradu Dodiku da je zaobišao zaključke NSRS iz jula prošle godine.

"Ovo je jedna velika farsa i obmana, nije ni trebala neka posebna sjednica NSRS. Zaključnici su usvojeni bez nas u toj farsi nismo željeli da budemo saučesnici na bilo koji način", rekao je Šarović. 

Poteze SNSD-a i o povratku u insitucije okarakterisao je kao "Kada podvijete rep i idete dolje bez rješenja".

Komentirao je i najavljenu sjednicu Predstavničkog doma PS BiH koja je zakazana za sutra te rekao da će procijeniti na osnovu dnevnog reda da li će se pojaviti na sjednici ovog doma.

"Da bismo glasali, preduslov je da imamo stavove iz RS, u ovom slučaju NSRS", zaključio je predsjednik SDS-a.

Prema njegovim riječima, uvodno izlaganje Nedeljka Čubrilovića bilo je nejasno.

"Ono je izgledalo kao da mu je neko napisao 10 rečenica i on je to pročitao, nikome ništa nije bilo jasno. Napravljen je scenarij da Dodik govori zadnji i da se donesu zaključci koji su ranije usvojeni. Većina tih zaključaka nema veze sa uvodnim izlaganjem", napomenuo je lider SDS-a.

Prema njegovom mišljenju, NSRS bi se trebala obratiti u Predstavničkom domu PS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije