Zaključci NSRS: Predstavnici RS mogu prisustvovati sjednicama institucija BiH

0
Radiosarajevo.ba
Zaključci NSRS: Predstavnici RS mogu prisustvovati sjednicama institucija BiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Narodna skupština RS

Narodna skupština konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021.

Tako glasi jedan od 12 zaključaka koje su Narodnoj skupštini predložili poslanički klubovi stranaka vladajuće koalicije.

Takođe, NSRS konstatuje da su se poslanici iz RS u institucijama BiH ponašali u skladu sa pomenutim zaključcima iz ljeta prošle godine. Tada je rečeno da nema učešća u radu institucija BiH do rješavanje problema nastalog Inckovim nametanjem Krivičnog zakona BiH, osim u slučaju kada je neophodno spriječiti donošenje odluke štetne po interese Srpske, piše Srpska info.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Narodna skupština traži od predstavnika Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid. Narodna skupština traži od Vlade RS da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija. Narodna skupština podržava što skorije usvajanje i stupanje na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom potezu na imovinu",  glase zaključci koje će usvojiti Narodna skupština.

Takođe, NSRS će osnovati radno tijelo za borbu proiv korupcije, a od Parlamentarne skupštine se traži da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku. Po istoj logici se traži od Savjeta ministara BiH da materijale dostavi Vladi RS, a od Predsjedništva BiH da dostavi predsjedniku Srpske.

"Narodna skupština smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice da predstavnici iz RS u PS BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i mišljenje Narodne skupštine, Vlade i predsjednika Srpske", piše u 10. zaključku.

Narodna skupština predlaže predsjedniku RS da uputi ponovni poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda u FBiH za dijalog i razgovor o mogućim rješenjima trenutne krize u BiH.

Takođe, NSRS ostaje pri stavu da BiH može da egzistira samo na bazi ustava BiH i dogovara između dva entiteta i tri naroda.

Pogledajte sve zaključke:

  • Narodna skupština Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine.
  • NSRS konstatuje da su se predstavnici Srpske u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sjednici.
  • NSRS traži da predstavnici Srpske izabrani u PS BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.
  • Parlament Srpske traži od Vlade Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.
  • NSRS podržava što skorije usvajanje i stupanja na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.
  • NSRS će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.
  • Narodna Skupština RS traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.
  • NSRS traži od Savjeta ministara da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi Srpske na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.
  • NSRS traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjedniku Srpske radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.
  • Parlament RS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici Srpske u PS BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Parlamenta Srpske, Vlade Srpske i predsjednice Srpske.
  • NSRS predlaže predsjednici Srpske da uputi novi poziv predstanvicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.
  • Parlament Srpske ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije