Sarajevo u podne ostaje bez plina?

13
D. S.
Sarajevo u podne ostaje bez plina?
Foto: EPA / Ilustracija/Plin

U Energoinvest je stigao dopis iz Sarajevo gasa Istočno Sarajevo u kojem navode da će danas, 13. augusta u podne ugasiti plin.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Mirza Ustamujić, direktor Energoinvesta.

Kako nam je objasnio direktor Ustamujić, Energoinvest odbija platiti fakturu po cijeni koju nije odobrila ni Regulatorna komisija za energetiku RS.

Crveni meteoalarm za cijelu Hrvatsku: U gradu na obali pala temperatura za 18 stepeni

Crveni meteoalarm za cijelu Hrvatsku: U gradu na obali pala temperatura za 18 stepeni

Naime, početkom ove godine, Sarajevo gas Istočno Sarajevo i Energoinvest potpisali su Ugovor kojim je Energoinvest tada prihvatio poskupljenje uz uslov da Sarajevo gas Istočno Sarajevo pribavi naknadno do 30. 06. 2024. godine od strane Regulatorne komisija za energetiku RS rješenje kojim bi opravdala takvo poskupljenje.

Podsjetimo, posljednja odobrena cijena transporta iznosi 7,20 KM/1000 Sm3, što je Sarajevo gas samoinicijativno povisio na 11,2 KM/1000 Sm3 kada su nastali prvi sporovi, a potom 14,10 KM/1000 Sm3 kada je potpisan Ugovor uz navedene obaveze.

Kada je postalo jasno da ne postoji uporište, Sarajevo gas Istočno Sarajevo obratio se prijetećim dopisom da ukoliko Energoinvest pokuša da se zaštiti od ovakog postupanja na sudu i ne prihvati 100 posto veću cijenu da će obustaviti isporuku gasa.

Vlada FBiH: 'Plin je morao poskupjeti, evo i zbog čega'

Vlada FBiH: 'Plin je morao poskupjeti, evo i zbog čega'

Kako je Regulator u RS 27. juna 2024. donio Rješenje u kojem se navodi da se nova cijena može primjenjivati, ali tek od 1. januara 2025. godine, postalo je jasno da prethodno djelovanje nije u skladu sa zakonima.

Iz tog razloga su iz Energoinvesta tražili od Sarajevo gasa Istočno Sarajevo korekciju faktura na posljednje regulisanu cijenu, zatim tražili da im vrate razliku za dosadašnje fakture (preko milion KM) i o tome upoznali OSA, SIPA, obje vlade entiteta i resorna ministarstva, kao i OHR.

Kuriozitet je da Sarajevo gas Istočno Sarajevo ne poštuje ugovorne obaveze, iza kojih je nakon prvih kriza kao garant bila Vlada RS i njeno ministarstvo energetike i rudarstva, kao i odluke i rješenja Regulatora iz RS, pri tome znajući da gašenjem ventila zaustavljaju gas i dijelu entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije