Vlada FBiH: 'Plin je morao poskupjeti, evo i zbog čega'

15
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: 'Plin je morao poskupjeti, evo i zbog čega'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vedran Lakić i Nermin Nikšić

Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine objasnili su svoju odluku da povećaju cijenu plina u ovom entitetu.

Saopštenje iz Vlade FBiH prenosimo u cijelosti:

"Plin je morao poskupiti za 3,9 posto! Radi se o redovnom usaglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne zbog novog ugovora "Energoinvesta" i "Sarajevo – gas" Istočno Sarajevo.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Poskupljenje plina je bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, Vlada FBiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno!

Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9 posto odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024.godine.

Vlada FBiH na hitnoj sjednici dala saglasnost: Plin poskupljuje za 3,9 posto

Vlada FBiH na hitnoj sjednici dala saglasnost: Plin poskupljuje za 3,9 posto

To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa.

Povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, i blokadom Sueckog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbjegavajući Suecki kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja.

Shodno svemu naprijed navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala da to povećanje bude minimalno.

Održan važan sastanak: Dogovorena isporuka gasa za KS!

Održan važan sastanak: Dogovorena isporuka gasa za KS!

"Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada FBiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, dodavši da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Ministar Lakić je naglasio da očekuje vrlo brzo da se potpiše ugovor između "Energoinvesta" i "Sarajevo – gas" Istočno Sarajevo: "Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće", zaključio je ministar Lakić.

Za kraj ističemo da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period kada su ovu Vladu vodile neke druge političke partije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije