Energoinvest demantuje Eleka i najavljuje povećanje cijene plina potrošačima

2
Radiosarajevo.ba
Energoinvest demantuje Eleka i najavljuje povećanje cijene plina potrošačima
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Iz kompanije Energoinvest potvrdili su da je na sastanku održanom u petak, 12. januara, u Vladi FBiH razmatran zahtjev Sarajevo - Gasa Istočno Sarajevo za povećanjem cijene usluga transporta gasa u dijelu trase kojim upravlja Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo.

Nakon svih prezentiranih uporednih pokazatelja i argumenata, dva ministra Vedran Lakić i Petar Đokić su u neposrednom dogovoru donijeli odluku o prihvatanju zahtjeva uz obavezu da Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo obezbijedi odgovarajuće odobrenje regulatora ili Vlade Rs.

"Netačni su navodi Nedjeljka Eleka, direktora firme Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo da po ovom osnovu neće doći do povećanja cijene potrošačima, te da će se razlika cijene iskompenzirati smanjenjem dobiti Energoinvesta.

Dragan Bursać: 'Monstruozni Stevandić prijeti Sarajlijama smrzavanjem i ratnim scenarijem'

Dragan Bursać: 'Monstruozni Stevandić prijeti Sarajlijama smrzavanjem i ratnim scenarijem'

Nije jasno šta je osnov za navedenu izjavu niti je navedeno dogovoreno, obzirom da je poznato da se dobit odnosno gubitak Energoinvesta utvrđuje tek po prihvatanju poslovnih izvještaja kompanije u junu mjesecu 2024. za prethodnu godinu o čijem statusu odlučuju nadležni organi upravljanja Energoinesta.

Stoga i nažalost, kao rezultat dogovora, razlika nove cijene transporta gasa odobrena operatoru Istočno Sarajevo će biti obračunata već od prvog kvartala 2024. godine potrošačima gasa kako u Federaciji tako i u Istočnom Sarajevu, obzirom da drugih odluka o pokrivanju odnosno subvenciji ovog povećanja nema.

Uz ovo Energoinvest izražava bojazan da će nakon odobrenja nove tarife operatoru sistema Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uslijediti zahtjev i operatora transportnog sistema u Federaciji BiH, obzirom da je prihvatanjem zahtjeva operatora iz RS došlo do značajnog nesrazmjera cijena transporta gasa na štetu transportera u FBiH", navode iz Energoinvesta.

Održan važan sastanak: Dogovorena isporuka gasa za KS!

Održan važan sastanak: Dogovorena isporuka gasa za KS!

Podsjetimo, U petak, 12. januara, održan je sastanak između vlada entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i RS.

Tema je bila samo jedna - isporuka gasa za Kanton Sarajevo. Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, na sastanku su prisustvovali ministar Federalni ministar energetike Vedran Lakić i Nedeljko Elek, direktor 'Sarajevo-gas' iz Istočnog Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije