Sarajevo: Ko je posjekao 25 metara visoku smrču - 70 godina star spomenik prirode?

8
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Ko je posjekao 25 metara visoku smrču - 70 godina star spomenik prirode?
Foto: Eko akcija / Bila jednom jedna smrča u Sarajevu...

"Kasno smo stigli. U Općini Centar je jutros posječena smrča visoka 25 metara, evidentirana kao dendrološki spomenik prirode."

Naveli su ovo iz organizacije Eko akcija, 7. marta ove godine, objavivši fotografije na društvenim mrežama posječenog drveta.

Smrča je bila visoka 25 metara i stara više od 70 godina...

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

"Smrča i jablan u ulici Rizaha Štetića u Sarajevu su preživjeli Drugi svjetski rat, četiri decenije poslije bili su među rijetkim drvećem koje je preživjelo opsadu Sarajeva zahvaljujući hrabrom i istrajnom komšiluku, a onda je općina Centar izgleda izdala odobrenje da se posiječe smrča koja je u Lokalnom ekološkom akcionom planu općine Centar evidentirana kao dendrološki spomenik prirode.

Ovom zagađenom gradu treba svako drvo, a pogotovo mu treba ovakvo drveće", poručili su.

Akcioni plan Općine Centar - undefined

Foto: Eko akcija: Akcioni plan Općine Centar

Iz iste organizacije upitali su načelnika Općine Srđana Mandića da li je opština izdala odobrenje da se posiječe ovo vrijedno i zaštićeno drvo?

Iz Općine još uvijek nema zvaničnog odgovora, ali portal Radiosarajevo.ba doznaje da će oficijelna objava stići sutra, u četvrtak, 10. marta ove godine.

Isti izvor nam tvrdi kako Općina "nema apsolutno nikakve veze" sa sječom ovog drveta, te su i sami o tome doznali iz objave na Facebooku.

Kontaktirali su, kaže nam izvor, određene institucije u Kantonu, iz kojih se čeka odgovor na pitanje - ko je posjekao ovaj spomenik prirode u Sarajevu?

Zgroženi građani na društvenim mrežama uznemireni su nestankom ovakvog stabla u gradu koje se svake godine bori sa sve većim zagađenjem. 

Bilo je i pojedinih koji kažu kako se stablo "moralo posjeći jer je bolesno", na šta drugi odgovaraju: "Na fotografijama se jasno vidi da je zdravo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije