Sarajevo i Beč sarađuju na polju ekološki održivih energenata, zeleni vodik kao strateški resurs

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo i Beč sarađuju na polju ekološki održivih energenata, zeleni vodik kao strateški resurs
FENA / WH International Services

Predstavnici Centra za napredne tehnologije (CNT) iz Sarajeva posjetili su sjedište bečke grupacije Wiener Stadtwerke i centralu Odjela za upravljanje otpadom MA 48 gdje su se informisali o širokoj upotrebi zelenog vodika u raznim sektorima.

Zeleni vodik predstavlja "čisti" vodik koji ima nultu emisiju, te predstavlja jedan od obnovljivih izvora energije i strateških resursa za Europski zeleni sporazum.

Ova uzvratna posjeta dogovorena je tokom boravka predstavnika bečkog preduzeća za kombinovane usluge Wiener Netze, Renea Pollaschaka, u mjesecu junu, za vrijeme trajanja 6. Sarajevo Innovation Summita. Posjeta je organizovana u saradnji sa Međunarodnim uredom Grada Beča u Sarajevu, kada je predstavnik Wiener Netze posjetio CNT.

CNT već aktivno radi na upotrebi vodika, a sada su imali i priliku posjetiti bečko postrojenje za njegovu proizvodnju, koje će Beču omogućiti prelazak na obnovljive izvore energije i postizanje klimatske neutralnosti do 2040. godine.

Šta je Sahmino pravilo?

Šta je Sahmino pravilo?

"Može se sa sigurnošću reći da smo u Wiener Stadtwerke našli partnera spremnog da pruži podršku na promicanju zelenog vodika i održivih tehnologija u različitim sektorima", potvrdili su iz CNT-a.

Benjamina Karić stigla u Beč: Učestvovat će na važnom međunarodnom forumu

Benjamina Karić stigla u Beč: Učestvovat će na važnom međunarodnom forumu

Sarajevskoj delegaciji su prezentirani projekti javnog gradskog prevoznika Wiener Linien koji koristi zeleni vodik za svoju autobusnu liniju 39A, te gradski odjel za upravljanje otpadom MA 48 čija su vozila za odvoz otpada na vodikov pogon. Upoznati su i sa historijatom korištenja energenata koja nisu fosilna goriva, predstavljeni su budući projekti kao i strategija kako u potpunosti izbaciti fosilna goriva iz upotrebe u okviru kompletnog sistema.

Sve ove aktivnosti austrijske prijestonice su i dio šireg plana da se Beč postavi kao lider u energetskoj tranziciji i smanjenju emisije plinova sa efektom staklene bašte. Domaćin je prilikom prezentacije dosadašnjih i budućih aktivnosti bio u potpunosti otvoren za sva pitanja. Također je obećao punu podršku za sve aktivnosti iz njihovog domena.

Posjeta je otvorila vrata budućoj saradnji i zajedničkom radu na promicanju upotrebe zelenog vodika i održivih tehnologija u različitim sektorima, saopćeno je iz Centra za napredne tehnologije (CNT).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije