Gradske vlasti u Beču dijele po 3.000 KM premije: Postoji samo jedan uslov

0
Radiosarajevo.ba
Gradske vlasti u Beču dijele po 3.000 KM premije: Postoji samo jedan uslov
Foto: Pexels / Ilustracija / Beč

Austrijska prijestonica se suočava sa izazovima u implementaciji svoje inicijative 'Riješimo se plina' za prelazak domaćinstava na ekološki prihvatljive izvore energije. Ovaj projekt predstavljen je
prošlog septembra i u Sarajevu u sklopu konferencije 'Vienna Science Days'.

Postoje različiti razlozi zbog kojih se proces napuštanja plina ne odvija brže. Ponekad vlasnici stanova ne žele preći na ekološki prihvatljiv izvor energije. Ovo se odnosi čak i na stambene zgrade u vlasništvu grada.

Grad nailazi na ograničenja u svojim mjerama kada stanari odluče zadržati grijanje na plin, jer vlasnici stanova ne mogu sprovoditi takve promjene bez dozvole stanara. Nova finansijska podrška gradskih vlasti za stanare koji odluče napustiti korištenje plina biće dostupna od marta. Kako bi obje strane bile podstaknute na prelazak, grad je uveo podsticaje i subvencije za obje strane u iznosu od 1.000 eura (oko 2.000 KM). Uslov za dobijanje premije za dekarbonizaciju je da domaćinstvo ne koristi plin za kuhanje, grijanje ili zagrijavanje vode, tj. da u stanu nema plinskog priključka.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Ako stanar želi zamijeniti plinski šporet električnim, preporučuje se prvo kontaktiranje električara radi utvrđivanja neophodnih mjera. Zatim je važno informisati vlasnika o procjenama troškova i dobiti pismenu saglasnost. Nakon uspješnog prelaska, potrebna je potvrda o demontaži plinskog brojila, nakon čega se premija uplaćuje na račun.

"Promjena sistema u vlastitom stanu često je povezana s troškovima nabavke novih uređaja i naporima. Sa premijom od 1.000 eura, ovaj prelazak na obnovljive izvore energije postaje dostupan svim građanima. Premija može čak porasti na 1.500 eura (oko 3.000 KM) po stanu ako se cijela stambena zgrada istovremeno prebaci", izjavila je članica bečke vlade za stambena pitanja Kathrin Gaal.

U Beču postoji 30.000 stanova u kojima se još uvijek kuha na plin. Gradske vlasti se nadaju da će premijom podstaknuti najmanje 2.000 prelazaka na električne šporete u ovoj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije