Praznična čarolija u Europskoj uniji: Posjetili smo advent u Beču i provjerili cijene

2
N. Žunić
Praznična čarolija u Europskoj uniji: Posjetili smo advent u Beču i provjerili cijene
Foto: Radiosarajevo.ba / Beč, Austrija

Decembar je mjesec kada se širom Europe, ali i svijeta, organizuju brojna događanja koja se zajedno zovu - advent. Kulminacija je, naravno, katolički Božić koji se obilježava 25. decembra. Jedan od najljepših europskih adventa se organizuje u Beču.

U Bosni i Hercegovini se advent organizuje u nekoliko gradova, a u susjedstvu je najpopularniji svakako događaj u Zagrebu. Ipak, za one s dubljim džepom, opcija je i Beč, koji ima svakako jedan od najljepših adventa u cijeloj Europi, ali i svijetu. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je advent u Beču. Dočekalo nas je hladno vrijeme, temperature i ispod nule, ali grad koji je apsolutno pun. Uz to, zbog nacionalnog praznika zbog kojeg su mnogi dobili produžen vikend, ulice su bile krcate ljudima, što turistima, što 'lokalcima'.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Inače, advent u Beču se obilježava na više lokacija. Najbolja opcija, prema mišljenju samih stanovnika glavnog grada Austrije, je Božićni sajam na trgu Rathausplatz, kojeg organizuje sam grad. Međutim, postoji i Kulturni i božićni sajam kod dvorca Schönbrunn, zatim Božićna sela na više lokacija u Beču, kao i Art Advent na Karlsplatzu. 

Da bi do Beča uopće došli, imate više opcija. Autobus je svakako najpovoljnija, a povratne karte u ovom periodu su opet - skupe. U oba smjera, putovanje autobusom će vas koštati negdje oko 100 eura (195 KM). Ako se odlučite na automobil, stranica ViaMichelin procjenjuje da će vas najpovoljnija ruta, koja ide kroz Mađarsku, koštati negdje oko 110 eura (215 KM) u jednom smjeru, uzimajući u obzir i cijene goriva te cestarina. Naravno, najskuplja opcija je avionska karta. Cijene idu i preko 500 KM u oba pravca za jednu osobu. 

Treba uzeti i cijenu smještaja u obzir. Naravno, rezervisanje smještaja u ovom periodu neće doći jeftino, a Booking.com kaže da je minimalna cijena za pet noći u Beču negdje oko 200 KM za jednu osobu. Prosječna cijena je negdje oko 700 do 800 KM za isti period. 

Beč, Austrija
Foto: Radiosarajevo.ba : Beč, Austrija

Što se tiče samog adventa, na njemu možete uživati u raznovrsnom izboru hrane i pića. Piće je svakako među glavnim atrakcijama, ali su cijene - paprene. Poznato kuhano vino, koje je svakako zaštitni znak adventa u ovom gradu, prosječno košta negdje oko 4.5 eura (9 KM). Dobit će te 0.2 litra te još morati platiti, u prosjeku, pet eura (10 KM) kao depozit za šolju. 

Još jedna stvar po kojem je Beč specifičan je punč. Uz depozit za šolju koji se opet kreće negdje oko pet eura, punč će vas izaći od četiri eura (8 KM) pa sve do 7,5 eura (15 KM) na nekim Božićnim selima. Postoje opcije i za dječiji punč koji se pravi, naravno, bez alkohola, a njegova cijena se kreće od 2.20 eura (4,40 KM) pa sve do pet eura (10 KM) na nekim mjestima.

Možete uživati i u pivu, koje će vas izaći također negdje oko četiri eura u prosjeku. 

Uz alkohol, ili piće generalno, ide naravno i hrana. I tu su cijene poprilično 'paprene'. Uz to, postoje i specijaliteti čije cijene su, barem tako kažu reakcije na društvenim mrežama, poprilično razljutile mnoge posjetioce. 

Jedan roditelj iz Beča je tako na društvenoj mreži X.com podijelio svoje iskustvo s adventom. On je naveo da su cijene otišle u nebo i da više ne želi ni otići na advent. 

"Volio bih da idem na bečki božićni sajam sa svojom djecom. Ali 6,50 eura (13 KM) za rolnicu od jetre jednostavno nije uredu. Hvala, Gradu Beču, ali posjeta je sada samo za bogate ljude. Nažalost, ja nisam jedan od njih", navodi ovaj stanovnik glavnog grada Austrije. 

Cijene stvarno kažu - baš to. Tako ćete za jedan medenjak u obliku srca izdvojiti i do 12 eura (24 KM), za kobasice i do osam eura (16 KM), organske šnicle do devet eura (18 KM), organski sir do osam eura, a ni druge cijene nisu 'lakše po džep'. 

Iako cijene jesu problem, od putovanja, smještaja pa do hrane i pića, advent u Beču je predivno iskustvo. Imate mnogo opcija da vidite neke prelijepe stvari, grad je izrazito lijepo uređen a i za veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine koji imaju porodicu u ovom gradu, ovo je način da iskustvo podijelite s vama najbližim osobama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije