Žale se mnogi: Na mostarskom 'Adventu' cijena kućice išla do 6000 KM?

0
Radiosarajevo.ba
Žale se mnogi: Na mostarskom 'Adventu' cijena kućice išla do 6000 KM?
Foto: Hercegovina.info / Adventske kućice u Mostaru

Grad Mostar jučer je objavio dobitnike adventskih kućica za ovogodišnju manifestaciju 'Advent 2023'.

Preko 30 prijavljenih ostvarilo je pravo na kućice koje su podijeljene u 3 zone ove godine (ovisno o lokaciji), a ono što je ove godine posebno privuklo pažnju je selekcija prijavljenih - licitacijom. Nije trebalo ni dugo čekati da se ogorčeni čitatelji počnu javljati kako bi ukazali na ovakav izbor.

Novac kao jedini kriterij

"U javnoj objavi odmah smo uvidjeli kriterij po kojem se kućica dobivala na temelju 'najvećeg ponuditelja'. Ne bi tu ništa sporno bilo da se Advent organizira prve godine, ali ovo je već dugogodišnji događaj i nije nam jasno kako je ovaj kriterij bio nit-vodilja, uzmemo li u obzir da se za kućicu moralo opisati što će se nuditi.

Protest ispred Parlamentarne Skupštine BiH: Građani poslali poruke i Christianu Schmidtu

Protest ispred Parlamentarne Skupštine BiH: Građani poslali poruke i Christianu Schmidtu

Kad nešto organiziramo, uvijek se trudimo da iz događaja u događaj napredujemo, pa zar i naš Advent ne bi trebao tako funkcionirati. Uzmemo li u obzir da svake godine postoji povjerenstvo koje prati rad Adventa i sve bilježi i vodi, ostaje nejasno zašto onda do idućeg Adventa ne napravi neki bolji kriterij.

Ako je neka kućica radila uredno i imala dobru ponudu zašto je ne nagraditi i ponuditi da i iduće godine ima prednost nad ostalim, a ne svrstavati je u isti koš sa novim. Kako se mogla prihvatiti najveća ponuda, bez ikakve poslušane/prezentirane ideje? Pa dolazimo do pozicije da će se ove godine na svakoj kućici možda naći isti proizvodi samo različitih cijena", pišu čitatelji portala Hercegovina.info koji su ranijih godina zadovoljno sudjelovali na manifestaciji mostarskog Adventa.

Advent na Stupu: Počela čarolija i u Sarajevu, stigle stotine posjetitelja

Advent na Stupu: Počela čarolija i u Sarajevu, stigle stotine posjetitelja

Pojedine kućice dosezale cijenu i do 6 hiljada maraka?

"Tražeći po internetu nigdje nismo našli ovogodišnji adventski program, a Advent samo što nije počeo, što je jako neozbiljno s obzirom da se već godinama organizira. Dolazimo do dočeka Nove godine, gdje je najavljen dolazak i nastup Željka Joksimovića iza pozorišta. Za medije se odmah razbacivalo brojkama i rekordima pa se najavljivalo 100.000 ljudi.

Par dana poslije izlaze informacije da se ipak doček neće održati iza pozorišta već na Rondou. Ne bi se iznenadili da i Rondo propadne. I tu dolazi do nemara i neozbiljnosti gradskih organa. Lokacijom prošlogodišnjeg Adventa smo uvidjeli da Mostar može i mora više, Advent se proširio na park i šetnicu. Pomislili smo da je to prekretnica koja će podići i proširiti Advent na više lokacija.

Ali naš Advent ove godine umjesto da napreduje vraća se na 2021. godinu. Iz godine u godinu najam kućica raste sve više i više, a ostalo sve ostaje u enigmi do samoga kraja. Ove godine pojedine kućice su dosezale cijenu do 6000 maraka.

Pitanje je dokle će sve ovo ići i ima li grad snage i volje da se uzdigne iz ovog kruga, jer ako se nastavi ovako neminovno je da će doći do kolapsa manifestacije Adventa", navode mostarski ugostitelji koji nisu dobili kućicu i tvrde da je Gradu jedino bitno da će od kućica uprihoditi minimalno 72 hiljade maraka.

Kako je Zagreb riješio najam kućica?

Sve lokacije dodjeljuju se na temelju najbolje ocijenjenog cjelokupnog programa manifestacije, u skladu s kriterijima propisanim u javnom natječaju, među kojima najviše bodova nosi kreativnost i inovativnost. Bodovi se, između ostalog, također dodjeljuju za raznolikost programa za različite dobne grupe, finansijsku održivost te primjenu ekoloških rješenja.

Nova godina: Za rezervaciju stola u noćnom klubu morate izdvojiti do 1500 KM

Nova godina: Za rezervaciju stola u noćnom klubu morate izdvojiti do 1500 KM

Ponuditelji moraju položiti garanciju za ozbiljnost ponude, a iznos navedenog kreće se od 1.656 eura (oko 3300 KM) do 3.687 eura (oko 7200 KM). Dakle, u Zagrebu je cijena određena fiksno ovisno o atraktivnosti lokacije.

Neum ima možda najpošteniji izbor za sve građane

U jedinom bh. gradu na moru može se zakupiti 8 drvenih kućica za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva, prodaje suvenira i rukotvorina. Pravo najma imaju sve pravne i fizičke osobe te neprofitne organizacije.

Početni iznos zakupnine po kućici iznosi 800 maraka, a izbor najbolje ponude temelji se na najvećem ponuđenom iznosu, najkvalitetnijoj/najatraktivnijoj ponudi te dosadašnjoj participaciji i referenci ponuditelja.

U Čapljini također ne odlučuje samo novac

Zainteresirani Čapljinci ove godine su se mogli prijaviti za adventske kućice čija je cijena 800 maraka kao i u susjednom Stocu, no kriterij odabira nije isključivo novac nego 50 posto ponude se gleda cijena, a 50 posto sadržaj potencijalne kućice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije