'Za svaku generaciju ponešto': Znate li koliko košta kobasica na adventu u Zagrebu?

0
Radiosarajevo.ba
'Za svaku generaciju ponešto': Znate li koliko košta kobasica na adventu u Zagrebu?
Foto: Grad Sarajevo / Advent u Zagrebu

Simboličnim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu oko fontane Manduševac na Trgu bana Jelačića u nedjelju, 3. decembra, službeno je započeo program Adventa u Zagrebu koji je prethodnih godina ponio titulu najboljeg Adventa u Europi.

Jedna od čak 8 adventskih lokacija u Zagrebu je 'Slatki Zrinjevac' za kog na stranici Grada Zagreba piše da "poput bakine kuhinje časti najfinijom hranom, kuhanim kobasicama i vinom, mirisima koji će još godinama buditi uspomene na ljubav, smijeh i dječju igru".

I našlo se tu zaista izobilje hrane - za svakoga po nešto. Ali da li bi se to isto moglo reći i za cijene?

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Novinari Indexa otišli su na Zrinjevac isprobati bogatu ponudu i dali ocjene, ali i cijene svega što su pojeli.

Većinski su ostali oduševljeni hranom i pićem, kao i izborom, ali najviše su pažnje pridali kobasicama. Pa je tako jedna sudžukica sa paprikom i sirom 8.80 KM, a kobasica sa slatkom salatom od kupusa i ementalerom 12.70 KM. Iako su to 'samo kobasice', ocijenjene su kao odlične i ukusne kombinacije.

Žale se mnogi: Na mostarskom 'Adventu' cijena kućice išla do 6000 KM?

Žale se mnogi: Na mostarskom 'Adventu' cijena kućice išla do 6000 KM?

Našle su se tu i malo 'egzotičnije' kobasice od 15.50 KM, ovisno od lokala i priloga. Ali bilo je i jeftinijih, kao naprimjer kobasica sa zeljem u domaćem pecivu koja košta 13.70 KM, ili kobasica sa prženim lukom i sosevima u pecivu koju ćete platiti 6.80 KM.

Osim kobasica probali su i buncek sa zeljem. Ovo tradicionalno zagrebačko jelo platit ćete 12.70 KM.

Najpopularniji hrvatski adventski desert - fritule - naći ćete više-manje na svakoj kućici. Raspon cijena bio je od 6.80 KM do 14.60 ovisno od količine fritula, ali i preljeva koji biste naručili s ovom neodoljivom poslasticom. Mogu se naći sa čokoladom, vanilijom, pistacijama, ali i solo.

Tako možete naći čak i slatke prženice sa preljevom od pistacija kojima je cijena 14.60 KM.

Ukoliko niste fan prženih poslastica, postoji bogat izbor drugih slatkiša, između ostalog i germknedla koju ćete platiti 11.70 KM.

I tačno je tako kako Grad Zagreb kaže u opisu "Za svaku generaciju ponešto ili sve odjednom za jedan pravi zagrebački vremeplov; vožnja kočijom, tradicionalno jelo u street food varijanti, predstava na otvorenom, gibanje uz urbanu zagrebačku glazbu, kreativne radionice. Zrinjevac ima sve i još više."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije