Novosti u Beču: Parkove prilagođavaju mladima, a evo kako

0
Radiosarajevo.ba
Novosti u Beču: Parkove prilagođavaju mladima, a evo kako
Mili Badić / Parkovi

Beč transformiše parkove u kreativne igraonice za djecu i mlade

Gradske vlasti Beča u mnogobrojnim parkovima širom grada nude interaktivne programe za mališane i tinejdžere koji uključuju razne igre, radionice i izlete.

Nekoliko puta sedmično u fiksnim terminima 260 kvalificiranih radnika aktivno radi sa djecom i mladima u 160 parkova te u školskim, sportskim i stambenim objektima.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Program provode neprofitna udruženja koja su specijalizirana za rad s djecom i mladima, a finansiraju i podržavaju 23 okruga bečkog okruga. U duhu participacije, djeca i mladi mogu aktivno učestvovati u kreiranju ponuda.

U parkovima se djeci i mladima pruža širok spektar mogućnosti neformalnog učenja pri čemu se koriste pedagoške metode socijalne i kulturne animacije te igre i aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Pored toga, podstiče se i razvoj emocionalnih, kognitivnih i motoričkih vještina. Dodatno su tu aktivnosti poput izleta u rekreativne zone, turniri, posjete bazenima, kinima i muzejima. U aktivnosti se uključuju i roditelji, staratelji te starije osobe. Cilj je skladan suživot različitih generacija i kultura.

Sadržaj koji se nudi je prilagođen interesima, potrebama i životnom okruženju djece i mladih, pritom mogu i aktivno učestvovati u njegovom kreiranju. Učešće je na dobrovoljnoj bazi i besplatno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije