Sarajke i Sarajlije za čist grad: Park 'Crni Vrh' će uz pomoć građana ipak moći disati

0
Radiosarajevo.ba
Sarajke i Sarajlije za čist grad: Park 'Crni Vrh' će uz pomoć građana ipak moći disati
Foto: Printscreen / Crni vrh

Nekadašnje utočište tokom ratnih vremena, Gradski park "Crni Vrh" danas zauzima posebno mjesto kao zelena oaza u srcu Općine Centar Sarajevo. Ovaj park, čija je ljepota opstala čak i u najtežim vremenima, predstavlja vitalnu zelenu površinu koja hrani duh i oplemenjuje zajednicu.

U ime Udruženja Aarhus centar u BiH, želimo obavijestiti javnost o važnom koraku koji je rezultat angažmana građana i civilnog društva. Nakon snažnog neslaganja građana s predloženim planom izgradnje stambenog ansambla u Ulici Omera Stupca, te uz brojne pojedinačne primjedbe i jasno protivljenje bilo kakvoj gradnji na tom području, Općinski načelnik, uzimajući u obzir široko negodovanje, donio je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park "Crni Vrh", što je na kraju OV Općine Centar Sarajevo izglasalo sa 24 glasa "ZA", tri suzdržana i bez glasova "PROTIV".

Općina Centar Sarajevo je svjedočila naporima zajednice u očuvanju Gradskog parka "Crni Vrh", prostora od iznimne važnosti za zdravlje građana i održivost okoline. U saradnji s MZ Crni Vrh, Aarhus centar je predvodio inicijativu za očuvanje i preoblikovanje Gradskog parka "Crni Vrh" u park šumu.

BHmeteo: Nećemo se brzo riješiti vrelina, ali atmosfera neće biti "sterilna"

BHmeteo: Nećemo se brzo riješiti vrelina, ali atmosfera neće biti "sterilna"

Ova inicijativa nije bila samo puko suprotstavljanje planovima gradnje već i izražavanje šireg zajedničkog stava. Aarhus centar je pružao pravnu pomoć zajednici i aktivno sudjelovao u pristupu javnoj raspravi koja je prvobitno bila uskraćena pojedinim građanima i članovima ekoloških udruženja. Nakon što je omogućeno prisustvo javnoj raspravi, građani su imali priliku iznijeti pisane i usmene komentare koji su naglašavali važnost zelenih površina za zdravlje građana i okoliš.

Javna kampanja koju je vodio Aarhus Centar imala je za cilj osvješćivanje građana o važnosti ovog područja za lokalnu zajednicu. Uključili su stručnjake poput pulmologa i arhitekata kako bi naglasili ozbiljne zdravstvene implikacije nedostatka zelenila u urbanim područjima, posebno u Sarajevu gdje je udio zelenih površina ispod preporučenih standarda Svjetske zdravstvene organizacije.

Velika pobjeda građanki i građana Sarajeva: Neće biti gradnje Delingovih vila na Crnom vrhu!

Velika pobjeda građanki i građana Sarajeva: Neće biti gradnje Delingovih vila na Crnom vrhu!

Odluka koja je rezultirala stavljanjem van snage planova za Gradski park "Crni Vrh" predstavlja pobjedu ujedinjenog glasa građana i civilnog društva te pokazuje važnost participativnog procesa u oblikovanju budućnosti naših zajednica.

"Naše zalaganje ne završava ovom odlukom. Nastavljamo raditi s nadležnim tijelima kako bismo osigurali proglašenje Gradskog parka 'Crni Vrh' parkom šume, samim tim dugoročno zaštitili pluća grada Sarajeva za nas i buduće generacije", poručuju iz Aarhus centra.

Aarhus centar i MZ Crni Vrh zahvaljuju svim građanima i udruženjima koji su podržali ovu inicijativu te pozivaju na daljnju podršku za očuvanje ovog dragocjenog područja.

Aarhus će nastaviti aktivno pružati kako pravnu pomoć da bismo osigurali da se glas građana čuje i uvaži. Također, pozivaju građane da i dalje budu aktivni sudionici u procesima donošenja odluka te se zalaže za transparentnost i inkluzivnost u svim fazama urbanog razvoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije