Pokušaj gradnje mini hidroelektrane u BiH: 'Da li je realno da se koriste podaci iz prošlog vijeka?'

0
Radiosarajevo.ba
Pokušaj gradnje mini hidroelektrane u BiH: 'Da li je realno da se koriste podaci iz prošlog vijeka?'
Foto: Screenshot / Rijeka Željeznica

Aarhus centar u Bosni i Hercegovini obratio se povodom najavljenje izgradnje mini-hidroelektrane Kijevo 2 na rijeci Željeznici. 

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti: 

"Okružni sud u Banja Luci u upravnom sporu pokrenutom po tužbi Udruženja 'Resursni Aarhus centra u BiH' protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u predmetu izdavanja ekološke dozvole za mHE 'Kijevo 2' na rijeci Željeznici, kao što je poznato, u aprilu ove godine presudio je u našu korist.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Sud u svojoj presudi ističe da 'navodi tuženog da se mjerenja ne vrše poslije 1991. godine, ili da se vrše vrlo sporadično, ukazuje na neprofesionalno postupanje u odnosu na zaštitu rijeka u BiH, posebno imajući u vidu veliki broj izgrađenih mHE, čiji uticaj na korištenje prirodnih resursa, sa posebnom pažnjom na vode je neophodno pravilno procijeniti, a da bi se obezbijedila planska izgradnja, te adekvatna zaštita prirodnih resursa...'

Međutim, prilikom donošenja novog Rješenja, Ministarstvo nije uvažilo pravno shvatanje ovog suda i primjedbe suda u pogledu postupka. Štaviše, gotovo je u cjelosti kopirano isto rješenje a koje je bilo ranije utuženo i za što je donesena Presuda od 18.04.2023., u našu korist. U obrazloženju nastoje opravdati zašto se i dalje insistira na korištenju nepotpunih i zastarjelih podataka u odnosu na vodne potencijale, pri tome, opet ignorišući vrlo bitan faktor, a to je kumulativni uticaj koje već izgrađene mHE imaju na rijeku Željeznicu, te evidentne klimatske promjene koje utiču na nestabilan režim vode rijeke.

Detaljno objašnjen slučaj oko mHE Kijevo 2
Foto: Aarhus Centar u BiH: Detaljno objašnjen slučaj oko mHE Kijevo 2

'Ne shvatamo iz kojeg razloga, 28 godina nakon rata, se nije poradilo na novim mjerenjima? Zašto se ovo Ministarstvo oslanja na zastarjele podatke i zašto umjesto toga ne insistira na noveliranju podataka, jer je ovo Ministarstvo zaduženo za zaštitu životne sredine?' rekla je izvršna direktorica Aarhus centra u BiH Emina Veljović.

Nadalje, u postupcima izdavanja i obnavljanja ekoloških dozvola, kao nadležni organ ministarstvo je bilo dužno osigurati učešće javnosti. Međutim, nisu osigurali ni adekvatno učešće našeg Udruženja u ponovljenom postupku, a ni šire javnosti prilikom izdavanja novog Rješenja.

Po zakonu Ministarstvo ne smije mijenjati korito rijeke, ali su ipak u svom Obrazloženju Rješenja podržali perspektivu investitora i opravdanje da je to u redu zbog 'što većeg energetskog potencijala'. Tim povodom smo kao Udruženje koje je prvenstveno usmjereno na zaštitu okoliša/životne sredine na području cjelokupne teritorije Bosne i Hercegovine, uputili ministru Bojanu Vipotniku pored već gore navedenog i sljedeća pitanja :

Da li Vam je poznato da mHE, s jedne strane, nemaju neku veliku energetsku efikasnost, a s druge itekako imaju dugoročno štetan i nepopravljiv uticaj na biljni i životinjski svijet rijeka, što je ravno ekološkoj katastrofi i direktnom ugrožavanju prirodnih vodenih bogatstava RS? Da li je “realno vrijeme“ koristiti podatke o EPP-u iz prošlog vijeka? Hoćete li raditi u skladu zaštite životne sredine? Da li će ovo Ministarstvo najzad pokrenuti postupak donošenja Pravilnika o ekološko prihvatljivom protoku u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS?

Sanela Klarić: Mini hidroelektrane su ekološki, ekonomski i energetski nedopustive u FBiH!

Sanela Klarić: Mini hidroelektrane su ekološki, ekonomski i energetski nedopustive u FBiH!

Pitanja smo uredno poslali na e-mail adresu kabineta ministra 19.06.2023., ali nažalost, odgovore (još uvijek) nismo dobili. Bez obzira na sve, mi našu priču nastavljamo i ne odustajemo od krajnjeg cilja, a to je potpuna zabrana izgradnje mHE Kijevo 2. Naravno, odgovore na pitanja koja smo poslali ministru Vipotniku još uvijek očekujemo, a u međuvremenu, uputili smo tužbu i na novo Rješenje kojim se obnavlja ekološka dozvola za mHE Kijevo 2", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije