Bh. rijeke pobijedile: Zabranjena izgradnja mini hidroelektrana u Federaciji BiH

1
L. M.
Bh. rijeke pobijedile: Zabranjena izgradnja mini hidroelektrana u Federaciji BiH
FOTO: Facebook / Ilustracija mini hidrocentrale

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici je razmatrao i nakon glasanja usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Ovaj zakon, koji je izglasan sa 33 glasa "za", jedan suzdržan i bez glasova protiv,  stupa na snagu nakon što bude objavljen u Službenim novinama FBiH.

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

Dan D u Sarajevu: Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH danas pred velikim izazovom

Dan D u Sarajevu: Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH danas pred velikim izazovom

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Europsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Europska komisija.

Delegati iz HDZ i SDA poručili su u raspravi da je vršen pritisak na njih od strane aktivista, te da su im društvene mreže bile zatrpane.

Ovaj dom Federalnog parlamenta ranije je jednoglasno usvojio Prijedlog zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, sa amandmanima Kluba Hrvata i Jasmina Duvnjaka (SDA).

S obzirom da je zakon usvojen u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, on će morati ići na usaglašavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije