Nakon devet godina građanske borbe: Na Bunskim kanalima neće biti mini hidroelektrana!

0
Radiosarajevo.ba
Nakon devet godina građanske borbe: Na Bunskim kanalima neće biti mini hidroelektrana!
Foto: Bljesakinfo / Bunski kanali

Ekološka udruženja iz Mostara se od 2014.godine bore se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im pružila brojna udruženja iz zemlje i regije, svjetski aktivisti, čak i pojedini političari.

Nakon skoro devet godina borbe, čini se da će ekološka udruženja ostvariti svoj cilj. Po svemu sudeći, na ovom mjestu neće doći do izgradnje dvije mini hidroelektrane.

U toj borbi su se mještanima Bune i aktivistima pridružili i brojni mostarski vijećnici, te su krajem prošle godine iz Prostornog plana izbrisali Bunske kanale.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Prvobitno do izdavanja dozvola i koncesije za izgradnju mini hidroelektrana nije ni trebalo doći budući da su Bunski kanali zaštićeni spomenik prirode.

Ostalo je još da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona poništi koncesijski ugovor.

"Valjda će novi zastupnici uspjeti da ponište tu koncesiju za sva vremena. Tako da nećemo više strahovati za naše kuće, naše živote, a pogotovo za prirodu", poručio je za BHRT iz udruženja "Stop izgradnji mHe na Buni" Tomislav Barišić 

Spasimo Bunske kanale: Recite 'ZA' konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana

Spasimo Bunske kanale: Recite 'ZA' konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana

"Odlaskom Vesne Šunjić koja je bila gradska vijećnica, a sada zastupnica u Skupštini HNK-a je također poslala inicijativu za konačno brisanje i raskidanje te koncesije koja je zadnji završni korak. Odgovor od nadležnog ministarstva i ministra Donke Jovića je bio da će se taj prijedlog razmatrati sa svim ostalim koncesijama koje će se desiti u ovoj godini ", otkrio je vijećnik u Gradskom Vijeću Silvio Bubalo.

Uprkos zaključku Skupštine HNK-a od prije godinu dana da se nakon brisanja iz Prostornog plana mora i raskinuti koncesijski ugovor, iz resornog ministarstva su se očitovali kratkim saopćenjem.

"Obavještavamo vas da ovaj organ postupa po zakonom propisanim procedurama i da će po prijemu zvaničnih akata pristupiti razmatranje predmetne problematike", istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović.

Za sada nije poznato kada će Vlada raskinuti koncesijski ugovor. Investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Mostar ima još samo koncesijski ugovor a sve je druge dozvole i saglasnosti izgubio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije