Spasimo Bunske kanale: Recite 'ZA' konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana

0
Radiosarajevo.ba
Spasimo Bunske kanale: Recite 'ZA' konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana
Foto: Bljesakinfo / Bunski kanali

Javna rasprava za spas Bunskih kanala bit će održana u srijedu, 21. septembra, u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, saopćili su iz Udruženja “Majski cvijet”.

"Pozivaju se građani i građanke Mostara, okolnih mjesta i cijele Bosne i Hercegovine da prisustvuju 21.9. u 10:30 sati zakazanoj raspravi u Gradskoj vijećnici Grada Mostara i da odlučnim “ZA” izmjene i dopune prostornog plana trasiramo put prema konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana (mHE) na ovom lokalitetu", kazali su.

Pozitivan epilog

Kako su naveli, iako je nedavno usvojen zakon kojim je zabranjena izgradnja novih mHE u Federaciji BiH, Bunski kanali, dragulj smješten 12 kilometara južno od Mostara, još uvijek je u opasnosti. Na ovom lokalitetu planirana je izgradnja dvije male hidroelektrane (mHE), “Buna 1” i “Buna 2”, čemu se odlučno duže od šest godina suprotstavljaju lokalno stanovništvo, udruženja građana i cjelokupna šira javnost i čini se da bi ova borba konačno mogla dobiti pozitivan epilog.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Građani Mostara pitaju nadležne: Kada će Bunski kanali biti zaštićeni?

Građani Mostara pitaju nadležne: Kada će Bunski kanali biti zaštićeni?

"Realizacijom spomenutog projekta, za koji je ugovor o koncesiji potpisan 2015. godine, vode Neretve i njene pritoke Bune bile bi preusmjerene u velike betonske kanale, čime bi ovaj prirodni fenomen praktično prestao postojati. Svjesni te opasnosti, građani, Ekološka udruga Majski cvijet i savezničke organizacije, pokrenuli su niz sudskih sporova i praktično svi su okončani u korist branioca Bunskih kanala, tako da su u međuvremenu sve dozvole i saglasnosti za realizaciju ovog projekta poništene od strane sudova i institucija, odnosno odbijeni su zahtjevi za izdavanje istih u ponovljenim postupcima (prethodne vodne saglasnosti, okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti), istakli su.

Podsjećaju da je pod ogromnim pritiskom javnosti, Gradsko vijeće Grada Mostara 28.06. ove godine usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar, koje predviđaju i brisanje malih hidroelektrana „Buna 1“ i „Buna 2“ iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara. Napomninju da je ostavljen rok od tri mjeseca za provođenje predmetne odluke i Grad Mostar je za srijedu (21. septembar) zakazao javna raspravu o spomenutim izmjenama i dopunama Prostornog plana.

"Na ovoj raspravi će lokalno stanovništvo i predstavnici ekoloških udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine još jednom imati priliku ponoviti da ni pod koju cijenu neće dozvoliti uništenje Bunskih kanala, do čega bi izgradnja malih hidroelektrana zasigurno dovela. Pred Grad Mostar postavljen je jasan zadatak. Realizacija Odluke i konačno brisanje male hidroelektrane na Bunskim kanalima i Drežanki iz Prostornog plana, kazali su.

Raskinuti štetni ugovor

Kada se ta procedura okonča, dodali su, od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno premijera Nevenka Hercega i resornog ministra Donke Jovića očekuju da obave svoj dio zadatka i "konačno raskinu štetni koncesioni ugovor".

"Uz brisanje mHE “Buna 1” i mHE “Buna 2” iz Prostornog plana Grada Mostara i raskid ugovora o koncesiji zaključenog s “Hercegovina građevinsko zanatstvo” d.o.o. Mostar Bunski kanali konačno bi bili spašeni.
Kada se to desi, fokusirat ćemo se na potvrdu zaštite ovog lokaliteta i aktivnosti koji će ga pozicionirati na mapu nezaobilaznih hercegovačkih turističkih destinacija. Bunske kanale u postojećem obliku želimo ostaviti generacijama koje dolaze i borba će biti nastavljena sve do konačne pobjede, bez obzira na cijenu", saopćili su iz Udruženja “Majski cvijet”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije