Formirana Vlada HNK: Premijer Nevenko Herceg (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Formirana Vlada HNK: Premijer Nevenko Herceg (FOTO)
/ Formirana Vlada HNK: Premijer Nevenko Herceg, FOTO: Anadolu Agency

Nakon nekoliko mjeseci agonije oko formiranja izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, konačno je ovaj kanton dobio Vladu, javlja Anadolu Agency.

S 21 glasom za, četiri protiv i dva suzdržana, Nevenko Herceg (HDZ BiH) je imenovan premijerom Vlade HNŽ-a, a ministrom finansija Adnan Faladžić (SDA). Novoimenovani ministar prometa i veza je Stjepan Krasić, a ministar zdravstva i socijalne skrbi Goran Opsenica, dok je od sada na čelu ministarstva prostornog uređenja Suad Hasandedić.

Na čelo Ministarstva unutarnjih poslova imenovan je Slađan Bevanda, a novi ministar poljoprivrede i šumarstva ove županije je Donko Jović. Resor trgovine i turizma preuzeo je Ajdin Teletović, a ministrom gospodarstva imenovan je Željko Laketić. Novoimenovani ministar obrazovanja i nauke je Rašid Hadžović, a resorni ministar pravosuđa je Suad Balić, dok je na mjesto ministra branitelja imenovan Oliver Soldo.

Inače, novoimenovana Vlada HNŽ-a  je uspostavljena glasovima zastupnika SDA, HDZ-a BiH te Saveza za bolju budućnost (SBB). Protiv su bili zastupnici SDP-a i Demokratske fronte, dok su suzdržani bili zastupnici HDZ-a 1990. Premda su zastupnici SBB-a podržali izbor novoimenovane vlasti, u Vladi HNŽ-a nisu dobili niti jedno ministarsko mjesto.

Novoformirana Vlada HNŽ-a  je sastavljena po modelu 6 + 6, odnosno SDA ima šest resora, a HDZ BiH jedan resor manje uz premijersku poziciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije