Korak bliže spasu Bunskih kanala: Izgradnja mini hidroelektrana izbrisana iz Prostornog plana!

0
Radiosarajevo.ba
Korak bliže spasu Bunskih kanala: Izgradnja mini hidroelektrana izbrisana iz Prostornog plana!
Foto: Bljesakinfo / Bunski kanali

Sa 25 "za", osam suzdržanih i bez glasova "protiv", Gradsko vijeće Grada Mostara danas je usvojilo Odluku o donošenju i provođenju Izmjena i dopuna prostornog plana opštine Mostar koje predviđaju, između ostalog, brisanje malih hidroelektrana "Buna 1", "Buna 2" (Bunski kanali) te "Žlib" i "Striževo" (Drežanka) iz Prostornog plana.

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT pozdravila je ovu odluku mostarskih vijećnika, ali i napominju da je kroz predmetne izmjene i dopune "provučeno" desetine sumnjivih stavki, gdje postoji opravdana sumnja da se pogodovalo pojedinim tajkunima.

Čestitali su ekološkoj udruzi Majski cvijet na još jednoj velikoj pobjedi.

Spasimo Bunske kanale: Recite 'ZA' konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana

Spasimo Bunske kanale: Recite 'ZA' konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana

"Od konačnog spasa Bunskih kanala dijeli nas samo jedan korak - raskid ugovora o koncesiji pa još jednom pozivamo premijera HNK Nevenka Hercega i resornog ministra Donku Jovića da konačno pokrenu proces raskida predmetnog ugovora", naveli su.

Podsjećamo, Bunski kanali, dragulj smješten 12 kilometara južno od Mostara, je u opasnosti. Na ovom lokalitetu planirana je izgradnja dvije male hidroelektrane (mHE), “Buna 1” i “Buna 2”, čemu se odlučno duže od šest godina suprotstavljaju lokalno stanovništvo, udruženja građana i cjelokupna šira javnost i čini se da bi ova borba konačno mogla dobiti pozitivan epilog.

Bunski kanali
Foto: Bljesakinfo: Bunski kanali

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije