Salkić: Odluka Haaga je poraz civilizacijskih vrijednosti savremenoga doba

Fena
Salkić: Odluka Haaga je poraz civilizacijskih vrijednosti savremenoga doba
Foto: Fena / Ramiz Salkić
Reakcije na odbacivanje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije još uvijek stižu, te je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske ocijenio da je ovakva odluka suda u Haagu poraz civilizacijskih vrijednosti savremenog doba.

"Presuda iz 2007. godine potvrdila je da su jedinice Vojske RS i MUP-a RS počinile genocid, te da država Srbija nije spriječila počinjeni genocid. S povijesnog stanovišta je zabrinjavajuće, čak zastrašujuće da su političke snage koje i danas čuvaju ideologiju na kojoj je genocid počinjen, te štite rezultate genocida (pri tome negirajući da je genocid počinjen, uprkos konačnim presudama Međunarodnog krivičnog suda), blokiraju „legalnim“ putem sudski proces", istakao je Salkić u saopćenju koje je stiglo iz njegovog kabineta.

Porazno je, naveo je, da mi sada imamo blokadu zemlje, zbog revizije, od ljudi koji podržavaju Miloševića ili Karadžića, te da je "situacija u kojoj su se našli BiH i Bošnjaci, kao narod nad kojim je počinjen genocid, neshvatljiva i besmislena".

On je kazao i kako posebno zabrinjava to što je hrvatski član Predsjedništva BiH, svojim odlukama, učestvovao u blokiranju zahtjeva za reviziju presude, jer su zločini počinjeni i nad hrvatskim narodom u BiH.

Međutim, dodaje, ne treba zaboraviti da je postojeća presuda jasno kazala da su institucije bh. entiteta RS odgovorne za genocid, a Srbija odgovorna što nije spriječila genocid.

"Poslije Drugog svjetskog rata jedine tužbe za genocid donijete su protiv Srbije i RS, te pojedinačne, protiv njihovih oficira za genocid u zaštićenoj zoni UN Srebrenica", zaključio je Salkić, uz dodatak da je ovaj slučaj ipak doveo do toga da su "srpski politički predstavnici prihvatili presudu, prvi put kao validnu", aludirajući na onu iz 2007. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije