Bivši agent BiH u Haagu: Odluka donesena po pripremljenom scenariju

E. H.
Bivši agent BiH u Haagu: Odluka donesena po pripremljenom scenariju
Screenshot / Hayat
Reakcije brojnih političara iz cijele zemlje, ali i regiona, stizale su tokom popodneva, nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odlučio da odbije zahtjev BiH za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

U zavisnosti od toga koji narod predstavljaju, jedni su odobravali ovakvu odluku, dok su je drugi nazvali nerazumljivom, no gotovo niko nije komentirao šta će to značiti za Bosnu i Hercegovinu, posebno u pravnom smislu.

To je za Radiosarajevo.ba učinio Kasim Trnka, bivši agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Haagu i ustavnopravni ekspert, koji je kazao kako je ovakva odluka nezapamćena u međunarodnom pravu.

"Prije svega moram ipak prokomentarisati da je ovakva, nabrzinu donesena odluka, što nije zabilježeno u međunarodnoj sudskoj praksi da se odluči u roku od osam radnih dana, očigledno donesena prema pripremljenom scenariju. Dakle, BiH je podnijela u petak zahtjev za reviziju, u ponedjeljak su već stigla pisma članovima Predsjedništva, a evo danas imamo već imamo odluku suda da se neće moći raditi dalje na ovom predmetu", istaknuo je Trnka za Radiosarajevo.ba.

On je kazao i kako sve upućuje na zaključak da je sud podlegao političkm i diplomatskom pritisku, koji je predstavila međunarodna diplomatija uz, kako kaže, aktivno učešće Srbije i bosanskih Srba. To je, dodaje Trnka, danas potvrdio i predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić, kada je rekao da duže vremena radi na ovom slučaju.

"Pri tome sud je pokušao na jednoj formalnoj stvari pokušao da izbjegne raspravu o suštini stvari, odnosno, da utvrdi da se dešavao zločin genocida od 1992. do 1995., da se sve dešavalo po istom konceptu, da su uvijek na meti bili Bošnjaci i nesrpsko stanovništvo i da je to na kraju kulminiralo zločinom genocida u Srebrenici. Aplikacija je išla da dokaže da je u čitavom ratnom periodu rađeno prema jednoj genocidnoj namjeri, koju je utvrdio režim Slobodana Miloševića", kazao je Trnka, govoreći o odluci Suda da Sakib Softić nema legitimitet.

Pravo pitanje koje većina političara, ali i građana postavlja u ovom trenutku jeste šta će ovakva odluka donijeti za BiH u narednom periodu, na što nam je ovaj pravni ekspert kratko odgovorio:

"BiH u prvom trenutku može smirivati tenzije, međutim ustavni koncept je nažalost napravljen da proizvodi permanente krize. Čim se završi ova kriza, smislit će oni neku novu krizu, te političke elite na vlasti ostaju zahvaljujući upravo takvim permanentnim krizama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije