Haški sud odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije

Radiosarajevo.ba/Fena
Haški sud odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije
Fena / Arhiv
Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Haag je odbio prihvatiti legitimitet agenta Sakiba Softića. 

Iz suda su naveli da je sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva koja su iznijeli u svojim pismima, te smatraju da sadržaj pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime cijele BiH kao države.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH, vezano za njegov zahtjev u kojem je tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem, naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

"Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)'“, navodi se u pismu koje potpisuje registrar Philippe Couvreur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije