Izetbegović imao sastanak s Ivanićem: Svako će posebno odgovoriti na pisma

Anadolija
Izetbegović imao sastanak s Ivanićem: Svako će posebno odgovoriti na pisma
Arhiva / Bakir Izetbegović
Pisma članovima Predsjedništva BiH koja je, zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, uputio Međunarodni sud pravde u Haagu ponovo su aktualizirala raskol mišljenja unutar Predsjedništva, koji je nastupio najavom revizije.

Tim povodom, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH komentirao je danas pisma koja je Međunarodni sud u Haagu uputio njegovim kolegama i njemu, a u kojima se traži pojašnjenje u vezi sa statusom Sakiba Softića, agenta u postupku revizije.

Izetbegović je kazao kako će na ova pisma svi članovi Predsjedništva BiH odgovoriti posebno, ali i kako se jučer sastao s predsjedavajućim Mladenom Ivanićem.

"Svako će posebno odgovoriti. Mislim da se on trenutno upustio u ono što je meni neutemeljeno prebacivao. Govorio je da ja pokušavam da sam zastupam stavove cijelog Predsjedništva BiH, a ja to nikada nisam radio. Samo sam tvrdio da agent ima legitimaciju, mandat koji mu je dalo tročlano Predsjedništvo BiH prije 15 godina", pojasnio je Izetbegović.

Naglasio je da se "nikada nije upuštao da to direktno on radi sam".

"Jesam kao bošnjački član Predsjedništva BiH, kao predstavnik naroda koji je pretrpio genocid učinio sve da Softiću, agentu BiH, svjetski eksperti pomognu u tome da napravi valjanu aplikaciju, zahtjev za reviziju. Ali, Ivanić je, kao što rekoh, počeo da radi to sam, da se predstavlja suverenom BiH. On nije suveren BiH, on je samo jedan od članova Predsjedništva, u ovom trenutku predsjedavajući i može prenositi Haškom tribunalu, odnosno Tribunalu za pravdu isključivo ono što se sva trojica dogovorimo", poručio je Izetbegović.

Izrazio je nadu da se neće upustiti u neke neustavne, protuzakonite manipulacije sa svojom pozicijom jer je kao što je rekao ušao u jednu neustavnu, protuzakonitu poziciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije