Izetbegović: Sud u Haagu je potvrdio da nema pravde za male

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Sud u Haagu je potvrdio da nema pravde za male
Odluka Međunarodnog suda u Haagu da se zahtjev BiH za reviziju presude po tužbi protiv Srbije odbija izazvala je brojne reakcije u javnosti. Naravno, svoj komentar dao je i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva koji je bio ključan u ovom slučaju.

On se javnosti obratio nakon što su ranije predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak istakli kako je odbijanje zahtjeva za reviziju pobjeda dejtonske BiH.

„Prije dva sata smo dobili pismo u kojem nas Međunarodni sud pravde u Haagu izvještava da ne može reagovati u slučaju revizije presude BiH protiv Srbije. Sud nije donio odluku, niti se pozvao na vlastite dokumente, jer da je donio odluku na osnovu svojih materijala ne bi mogao odbiti legitimitet agenta Sakiba Softića. Umjesto toga sud je donio jednu političku odluku, a na osnovu pisama koja su upućena iz BiH", kazao je Izetbegović.

On je dodao i to da, ako Mladen Ivanić ima pravo na svoje političke stavove, što je neosporno, sud nema pravo na cinizam.

"Dakle, institucija koja se zove Međunarodni sud pravde odlučila je da zalupi vrata onima koji traže svoja prava. Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male, jer njima pripada mala pravda, mrvice pravde koje smo dobili presudom, jer je sud odlučio da zatvori oči pred onim što je jasno, pred genocidom koji je izvršen u BiH. Mi smo učinili sve što je u našoj moći da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene", dodao je Izetbegović kao zaključak početnom obraćanju.

On je dodao da je sud odlučio da ne preispituje da li ima novih dokaza, niti legitimitet Sakiba Softića, nego da su odlučili "politički presjeći" ovaj slučaj.

"Apsolutno me ne zanima, niti su referentni gospodin Radončić, ni Suljagić da meni drže lekcije u vezi s ovim slučajem", kratko je odgovorio Izetbegović na pitanja novinara o zahtjevima pojedinih političara iz Federacije BiH da on podnese ostavku.

Nadalje, Izetbegović je komentirao i skori dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u BiH, kazavši kako ova revizija presude nema nikakve veze s njim, te da se zahtjev za reviziju odnosio na Srbiju iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.

"Ovakva odluka će donekle smiriti političku krizu, ali nisam siguran kako će Bošnjaci reagovati na stalnu nepravdu. A gubi se iz vida šta je početak ovog svega. Očistili su pola države od Bošnjaka, porušili hiljadu i nešto džamija, a sada se očekuje da se mi nekome izvinjavamo, razmatramo šta će biti s mojom strankom, da li sam ja povrijeđen i uvrijeđen, šta će biti s mojom političkom karijerom", dodao je Izetbegović.

Podsjećamo, BiH je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije predala 23. februara, nakon čega je uslijedila pismena korespondencija članova Predsjedništva BiH i Međunarodnog suda u Haagu.

Kroz svoja pisma sud je tražio da se članovi najvišeg državnog organa očituju o legitimitetu Sakiba Softića, kao agenta u ovom slučaju, a nakon odgovora članova Predsjedništva donesena je odluka da se zahtjev odbija jer o ovome "nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime države".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije