Salkić: Izostanak reakcije na zastrašivanje Bošnjaka je civilizacijski poraz

Radiosarajevo.ba
Salkić: Izostanak reakcije na zastrašivanje Bošnjaka je civilizacijski poraz

Incidenti grupa i pojedinaca na Badnji dan i proslava vjerskog praznika na način da vrijeđanjem i ponašanjem zastrašujete i ne poštujete svoje komšije, je za svaku osudu i prezir, istakao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, reagirajući na jučerašnje incidente u Srebrenici, Višegradu i Bratuncu.

„Ponašanje onih koji sebe nazivaju i predstavljaju vjernicima u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, sigurno najveću štetu nanosi onima koji su istinski vjernici i koji praznik proslavljaju u krugu porodice i prijatelja. Kolone vozila koje nemaju za cilj proslavu praznika, već provokaciju, vrijeđanje i zastrašivanje, pokazuju stanje društva u kojem živimo, a koje je produkovano i oblikovano od strane vlasti, obrazovnog sistema, medija i Srpske pravoslavne crkve u ovom entitetu“, naveo je Salkić u saopćenju.

Dodao je da „kolone vozila sa glasnom muzikom kroz Memorijalni centar Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida nad Bošnjacima 'zaštićene zone' UN Srebrenica, a kojeg je počinila vojska i dijelovi policije RS, pokazuje da je ideologija onih koji su počinili genocid živa i da još uvijek traje“.

Snimci iz Srebrenice i Višegrada su još porazniji kada imamo u vidu da se ovi incidenti ponavljaju iz godine u godinu, a da nemamo adekvatnu reakciju policije entiteta. Civilizacijski je poraz da nikada nismo imali bilo kakvu reakciju entitetske vlasti, ali ni opozicije, medija, intelektualaca, SPC-a i nevladinih organizacija u ovom entitetu, čime se stvara dojam da se šutnjom odobravaju ovakvi incidenti“, istakao je Salkić.

Sramotno: Orgijanje četnika u Srebrenici uz pjesmu o „čiča Draži"

Pozvao je entitetsku Vladu da se konačno počne ponašati i provoditi politiku na činjenici da ovaj entitet nije srpski, već entitet svih građana, te da svim građanima obezbijedi sigurnost, poštovanje i uvažavanje.

Ukoliko ovi incidenti ostanu bez sankcije, sigurno je da će se ponavljati i u budućnosti, što otvara mogućnost da jednog dana izmaknu kontroli onima, koji njima danas upravljaju i koriste ih za svoju političku korist“, upozorio je Salkić.

On očekuje da MUP RS obavijesti javnost o tome šta je poduzeto po pitanju ovih, ali i drugih incidenata u kojima se širi nacionalna, vjerska mržnja i netrpeljivost, koja je usmjerena protiv Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije