Naša stranka osudila četničke provokacije povratnika u RS i traži sankcije

Radiosarajevo.ba
Naša stranka osudila četničke provokacije povratnika u RS i traži sankcije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Četvrti kongres Naše stranke

Naša stranka osudila je provokacije povratnika koje su jučer zabilježene u više gradova u RS, a od nadležnih institucija očekuju da sankcionišu takvo ponašanje.

„Najoštrije osuđujemo četničko divljanje u manjem bh. entitetu. Tim više jer se dešava na Božić, praznik koji bi u duhu njegove tradicije trebao služiti pomirenju, poboljšanju međuljudskih odnosa i jačanju komšijskih veza. Scene koje smo imali priliku vidjeti u Višegradu, Srebrenici i Bratuncu nisu ništa drugo nego raspirivanje međunacionalne mržnje i zastrašivanje povratnika“, saopćili su iz Naše stranke.

Oni očekuju da vlast u RS, kao i Srpska pravoslavna crkva, osude takvo ponašanje, a od policije i pravosudnih organa da ga sankcionišu.

„Ako se ogluše na ova dešavanja, onda su saučesnici u njima i direktni rušitelji teško čuvanog mira. Želimo poručiti i svim građanima srpske nacionalnosti u RS-u da ljudi koji su vrijeđali povratnike i na Badnjak pjevali četničke pjesme, nisu prijetnja samo povratnicima, već i njima. Ako ne želite da oni budu slika cijelog jednog naroda i jedne vjere, na vrijeme se ogradite od njih i svojim sugrađanima drugih nacionalnosti pokušajte stvoriti osjećaj sigurnosti neophodan za njihov opstanak u RS-u“, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije