Memorijalni centar Potočari od Tužilaštva traži istragu o kolonama mržnje

Radiosarajevo.ba
Memorijalni centar Potočari od Tužilaštva traži istragu o kolonama mržnje
0 / Helifilm

Nakon što je jučer lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom, oglasili su se iz Memorijalnog centra.

Poručili su da se ovaj prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za „baštinjenje slavljenja zločina genocida“.

„Memorijalni centar Srebrenica-Potočari upozorava da je lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije. Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinilaca, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje sa prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici“, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.metak u koverti nakon parla

Ističu da će odgovoriti na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocidu.

„Sudske presude, hiljade imena nevino ubijenih i nestalih, te široko međunarodno uvažavanje žrtava genocida u Srebrenici, nikada nisu bili alat manipulacije, niti temelj za širenje mržnje protiv bilo kojeg naroda ili vjerske zajednice. Štaviše, lekcije iz Srebrenice trebaju biti temelj za sprečavanje budućih krvoprolića na ovim prostorima i drugdje“, naveli su iz Centra.

Provokacija: Kolona vozila uz glasnu muziku prošla pored mezarja u Potočarima

Iz Memorijalnog centra su pozvali načelnika Općine Srebrenica i cijelu lokalnu zajednicu da smognu snage i promijene svoj odnos, te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da preduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih.

„Konačno, tražit ćemo od Tužilaštva BiH da reaguje, te istraži posredne i neposredne veze između donosilaca odluka u institucijama i finansiranja aktivnosti udruženja i neformalnih grupa koje organizuju 'kolone mržnje' u Srebrenici“, naglasili su iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Sramotno: Orgijanje četnika u Srebrenici uz pjesmu o „čiča Draži"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije