Saharski pijesak opet stiže u BiH, evo šta nam je rekao poznati bh. meteorolog Bakir Krajinović

11
Radiosarajevo.ba
Saharski pijesak opet stiže u BiH, evo šta nam je rekao poznati bh. meteorolog Bakir Krajinović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Nakon što je gotovo cijeli prošle sedmice nebo iznad BiH bilo mutno zbog saharskog pijeska, a praonice automobila su trljale ruke zbog velikih gužvi koje su građani napravili želeći oprati svoje limene ljubimce od prljavštine, ista nas situacija ponovno čeka.

Saharski pijesak se ponovno očekuje u nedjelju, 30. juna i ponedjeljak, 1. jula, a to je potvrdila Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Hrvatskoj. 

"U nedjelju 30. juna i ponedjeljak 1. jula očekuje se pojava saharske prašine i zamućene atmosfere nad područjem Hrvatske. Nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje.

Derviš Čičko kandidat Stranke za BiH za gradonačelnika Tuzle

Derviš Čičko kandidat Stranke za BiH za gradonačelnika Tuzle

Također, prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog pritiska zraka. Prema tome, očekuju se sinoptički uvjeti povoljni za prijenos saharske prašine prema Jadranu i Hrvatskoj, osobito tokom nedjelje i ponedjeljka", kazala je Josipa Kuzmić. 

Saharski pijesak, poznat i kao pustinjska prašina, sastoji se od sitnih čestica pijeska i prašine koju vjetar podiže s površine Sahare, najveće pustinje na svijetu, smještene u sjevernoj Africi. Ovaj fenomen najčešće se događa tokom sušnih razdoblja kada jaki vjetrovi, poput pasata i sezonskih oluja, podižu prašinu visoko u atmosferu i prenose je na velike udaljenosti. Saharski pijesak, iako naizgled negativan, zbog svog utjecaja na zdravlje i kvalitetu zraka također ima korisne aspekte, poput obogaćivanja tla hranjivim tvarima.

Inače, danas u Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 stepeni. U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31 stepeni.

Poznati meteorolog najavio dramatične promjene: 'Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok'

Poznati meteorolog najavio dramatične promjene: 'Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok'

Više o vremenskoj prognozi možete pročitati OVDJE.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je poznatog bh. meteorologa Bakira Krajinovića u vezi ove tvrdnje, a on nam je odgovorio sljedeće: "Ne samo u Hrvatsku, nego i veći dio južne, centralne i istočne Evrope biće pod o lakom prašine sa sjevera Afrike. Taj oblak zahvatiće i BiH već od nedjelje atmosfera će biti zamućena".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije