Poznati meteorolog najavio dramatične promjene: 'Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok'

3
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio dramatične promjene: 'Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok'
Foto: Meteoadriatic.net / Poznati meteorolog najavio dramatične promjene

Mnogi su uzdahnuli jer se, konačno, ispraznio meteorološki radar.

Nestale su žarke boje s kojima je lokalno u Dalmaciji u petak, 28. juna, bilo i obilnijih grmljavinskih pljuskova, a najviše kiše skupilo se (službeno, DHMZ) u kišomjeru meteorološke postaje u Imotskom – 22,2 litra po metru kvadratnom.

Porast pritiska zraka naznačio je odlazak visinske ciklone, "glavnog krivca" za nestabilnosti u našoj domovini, i najavio savršeni vikend, pod uvjetom da se pridržavate svih preporuka nadležnih službi, budući da nam se za vikend ponovno vraćaju tzv. vrući dani u gotovo cijelu Hrvatsku, piše Slobodna Dalmacija.

Nevrijeme u regiji: U Zagrebu padala stabla i letjeli krovovi

Nevrijeme u regiji: U Zagrebu padala stabla i letjeli krovovi

U subotu će u Dalmaciji maksimalne temperature zraka posvuda prelaziti 30°C, a osvježenje će se posebno tražiti na području Knina, Imotske krajine, Ravnih kotara te ušća Neretve, gdje bi maksimalne temperature zraka mogle dosezati i do 35°C.

U nedjelju u Dalmaciji temperature zraka bez neke veće promjene, a atmosfera će se posebno užariti na krajnjem istoku zemlje, gdje bi maksimalne temperature zraka ponovno mogle prelaziti 35°C.

Pomorcima na znanje, u nedjelju umjereno, na udare i jako jugo, već u jutarnjim satima na sjevernom Jadranu, a do sredine dana i nad ostatkom Jadrana, iz čega možemo izvući zaključak da bi jugo mogao malo pokvariti ugođaj kupačima. Vikend će biti pretežno vedar, uz tek nešto visoke naoblake, a sunčevih zraka nikako neće nedostajati, stoga – svi na plažu!

Prije nego se posvetimo idućoj sedmici, riječ-dvije i o pustinjskom pijesku, za koji slobodno možemo reći da se kod nas udomaćio. Projekcija njegove disperzije predviđa povećane koncentracije na sjevernom Jadranu u subotu u poslijepodnevnim satima, a do kraja dana i u Dalmaciji, s tim da se ovaj put radi o znatno manjoj koncentraciji, a glavnina će se zadržavati nad istočnim Sredozemljem. Međutim, prema današnjim projekcijama Copernicusa, u Dalmaciju bi u ponedjeljak stigla povećana koncentracija čestica pustinjskog pijeska. Čini se, autopraonice će (ponovno) trljati ruke…

Dugoročne prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) signaliziraju negativno odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka, kao i više padavina od prosjeka u razdoblju od 1. do 8. jula.

Sada kad je to sve ušlo u sferu kratkoročnih prognoza vremena, možemo reći kako je u ovim trenucima izgledan prodor hladnijeg zraka sa sjevera Europe, koji bi na naše područje stigao sredinom iduće sedmice i "rastjerao" toplinu po visini. Istovremeno, uz prodor hladnijeg zraka aktivirala bi se i ciklona, s kojom bi već od utorka bilo kiše, pljuskova i grmljavine.

Osvježenje će se najviše osjetiti na kontinentu, gdje bi sredinom iduće sedmice mogao zatrebati i dugi rukav, a temperatura zraka bi ondje, u odnosu na nedjelju, mogla pasti i za više od 15 °C pa slobodno možemo reći kako kontinentalce očekuje jedan pravi temperaturni šok. Primjera radi, američki GFS u nedjelju predviđa paklene temperature u našem glavnom gradu od čak 36 °C, a samo dva dana poslije (u utorak) maksimalnu temperaturu od 18 °C.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije