Sabina Sarajlija odgovorila zašto nikada nije primila porodicu Memić

4
I.S.
Sabina Sarajlija odgovorila zašto nikada nije primila porodicu Memić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužiteljstva KS

Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo govorila je o slučaju "Dženan Memić".

"Ja sam stupila na poziciju glavne tužiteljice 10. juna 2019. godine. Prethodno sam radila na slučajevima privrednog kriminala i nisam radila na tom predmetu. Pretpostavljam da sam prozivana u javnosti zato što sam glavna tužiteljica i što je postojala neka percepija od strane oštećenih i od njihovih zastupnika da sam ja trebala preispisati tu odluku Tužilaštva, eventualno odustati od optužnice", navela je Sarajlić za Hayat televiziju.

Ali, kako dodaje, interna pravila su takva da odustanak od optužnice može inicirati postupajući tužilac, te se iznosi pred kolegij.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

"To se dešava izuzetno i to ako se pojave oslobađajući dokazi. To se u konkretnom slučaju nije desilo. Imali smo optužnicu koja je bila na pravnoj snazi, predmet je već bio u suđenju, već je sud utvdio potvrđivanjem optužnice da postoji osnovana sumnja da se to desilo na način kako je to opisano u optužnici. Tako da pretpostavljam da je to razlog i ono što se meni spotičavalo da nisam primila oštećene kada su tražili sastanak", pojasnila je Sarajlija.

Kako dodaje, u Tužilaštvu KS je trenutno između 65.000 i 70.000 predmeta.

"Tako da ja lično nemam tu praksu da primam oštećene u kancelariju. Vjerovatno će se nekada desiti situacija, može postojati situacija da se upriliči jedan takav sastanak, ali u momentu kada je porodica Memić to tražila - taj predmet nije ni bio u našoj nadležnosti, nego se postupak privodio kraju pred Kantonalnim sudom, a potom je otišlo na Federalno tužilaštvo koje je zastupalo predmet pred Vrhovnim sudom", zaključila je Sarajlija.

A ubrzo je stigla i reakcija grupe "Pravda za Dženana Memića" koji su poručili:

"Gledamo, slušamo i ne vjerujemo šta ova gospođa priča... Ova gospođa rukovodi Kantonalnim tužilaštvom KS...  Nasljednica Dalide Burzić, Sabina Sarajlija".

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv pet osoba

Podsjetimo, u julu prošle godine, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu “Dženan Memić”, u kojem su optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić (Mutap), Josip Barić i Muamer Ožegović.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zijada Mutapa (rođen 1959. u Sarajevu), Alise Ramić (ranije Mutap, rođena 1996. u Njemačkoj), Hasana Dupovca (rođen 1973. u Hadžićima), Josipa Barića (rođen 1963. u Sarajevu) i Muamera Ožegovića (rođen 1981. u Foči).

Optuženi se terete da su u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji, uslijed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije