Rok za finansiranje izbora ističe danas: Hoće li Christian Schmidt reagirati?

11
L. M.
Rok za finansiranje izbora ističe danas: Hoće li Christian Schmidt reagirati?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dragan Čović/Christian Schmidt

Telefonska sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je prije dva dana, 17. maja, s jednom tačkom dnevnog reda - omogućiti finansijska sredstva za predstojeće Opće izbore koji se trebaju držati 2. oktobra ove godine.

Nakon što su ministri u Vijeću ministara iz reda bošnjačkog i srpskog naroda glasali da se na dnevnom redu nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv.

Centralna izborna komisija BiH donijela je 4. maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022. 

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

"Raspisuju se neposredni izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona u Federaciji BiH", navedeno je u Odluci Centralne izborne komisije BiH.

Međutim, pojavio se problem finansiranja, a mnogo toga je upućivalo na smišljen pokušaj da se podriva izborni proces. Krajnji rok za omogućavanje finansija kako bi se izbori proveli ističe danas.

Iz CIK-a su nakon sjednice kazali da je odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do danas, 19. maja.

Centralna izborna komisija BiH je shodno uputama Ministarstva finansija i trezora BiH od 14.01.2022. godine, a u skladu sa normama i procedurama propisanim Zakonom o finansiranju institucija BiH, uputila Vijeću ministara BiH prijedlog posebne odluke o izdvajanju finansijskih sredstava iz Budžeta institucija i medjunarodnih obaveza BiH u ukupnom iznosu od 12.528.000 KM.

Finansijska sredstva su već sada neophodna kako bi Centralna izborna komisija BiH nesmetano provodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti.

Pozadina problema 

Lider HDZ-a, Dragan Čović, stranke koja u Vijeću ministara ima tri minstarske pozicije, javno je govorio da smatra da se izbori ne trebaju održati dok se ne postignu izmjene Izbornog zakona u BiH.

Djelovanje ministara iz HDZ-a se, prema njegovom mišljenju, ne može nazivati blokadom, jer je riječ o djelovanju državne institucije koja u punom sastavu govori šta misli.

Čović smatra da je neobično da se oni koji se bune zbog (ne)donesenih odluka na sjednici nisu bunili što 18 mjeseci nema budžeta institucija BiH. Prema njegovom mišljenju je najbolje rješenje odmah usvojiti budžet institucija BiH kako ovo ne bi uopšte bila tema.

Reakcije na odluku HDZ-a

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR BiH) oglasio se nakon odluke Vijeća ministara BiH, odnosno ministara HDZ-a, da ne raspravljaju o tačci koja se tiče izdvajanja sredstava za Opće izbore BiH.

"Građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore. Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani zvaničnici moraju biti odgovorni građanima", kazali su za N1 iz OHR-a.

Ambasada Velike Britanije u BiH također je oštro reagirala na jodluku HDZ BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

"Odluka HDZ BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica", kazali su iz Ambasade Velike Britanije za portal Radiosarajevo.ba.

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke reagovao je na odluku ministara HDZ-a. Tvrdi kako je to nesumnjivo izraz težnji HDZ-a da blokira i opstruiše demokratske procese dok ne dobije promjenu Izbornog zakona po svojoj volji.

"Dosad su krali glasove a sad pokušavaju da nam ukradu i pravo glasa. To je nedopustivo. OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH", ističe Arnaut.

Opće je poznato tvrdi Arnaut da HDZ ministri i zastupnici ne smiju ni zapisnik usvojiti bez njegovog naloga, te nema sumnje da je upravo Čović direktni nalogodavac ove blokade.

"Ovo je opasan čin. Radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH. Također pozivamo CIK da pred nadležnim Tužilaštvom pokrene postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja odgovornih za opstrukciju izbora odmah po isteku zakonskog roka u četvrtak", poručio je Arnaut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije