Ambasade Velike Britanije: Odluka HDZ BiH je neodgovorna i nedemokratska

8
F. V.
Ambasade Velike Britanije: Odluka HDZ BiH je neodgovorna i nedemokratska
Foto: Radiosarajevo.ba / Matt Field, ambasador VB u BiH

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini danas je oštro reagirala na jučerašnju odluku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Odluka HDZ BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica”, kazali su iz Ambasade Velike Britanije za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, jučer, uprkos najavama i očekivanjima, nisu osigurana sredstva za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2. oktobra.

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv. Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda tvrdi “kako je takva odluka protivna zakonu”.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, ali su predstavnici HDZ-a bili protiv.

Oštro su sinoć reagirali i iz Ambasade SAD-a, poručivši da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara bila „neodgovorna i neopravdana“.

"Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju - slobodne i poštene izbore. Ponašanje HDZ-a po ovom, ali i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtjeva Evropska unija - nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije“, naveli su iz Ambasade SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije