Ambasada SAD u BiH osudila odluke HDZ-a BiH

9
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH osudila odluke HDZ-a BiH
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Američka ambasada u BiH večeras je poručila da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara bila neodgovorna i neopravdana.

"Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju - slobodne i poštene izbore.

Ponašanje HDZ-a po ovom, ali i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtjeva Evropska unija - nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Upravljanje, a ne obustava i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane", poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, danas nisu osigurana sredstva za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na današnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv, jer je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Iz Vijeća ministara BiH, predloženi dnevni red niti predložena tačka dnevnog reda nisu dobili potrebnu podršku, obzirom da podršku predloženom redu i tačci nisu dali ministri iz reda hrvatskog naroda.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, ali su predstavnici HDZ-a bili protiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije