Turković: "Blokada odluke o finansiranju izbora udar je na pravo građana"

9
Radiosarajevo.ba
Turković: "Blokada odluke o finansiranju izbora udar je na pravo građana"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je danas nakon što danas nisu osigurana sredstva za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini. 

Hrvatski ministri bili su protiv, jer je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

"Blokada odluke o finansiranju izbora udar je na elementarno pravo građana da glasaju na demokratskim izborima. Jedini koji su bili protiv odluke su ministri iz HDZ BiH. Nisu u pitanju ni novac ni procedure nego politička volja. Jasno je na kome je odgovornost za ovakav ishod", poručila je Turković na svom Twitter profilu.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH donijela je 4. maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022.

"Raspisuju se neposredni izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona u Federaciji BiH", navedeno je u Odluci Centralne izborne komisije BiH.

Međutim, pojavio se problem finansiranja, a mnogo toga je upućivalo na smišljen pokušaj da se podriva izborni proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije