Reakcija / Turković: "Blokada odluke o finansiranju izbora udar je na pravo građana"

17. 05. 2022. u 20:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je danas nakon što danas nisu osigurana sredstva za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini. 

Hrvatski ministri bili su protiv, jer je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

"Blokada odluke o finansiranju izbora udar je na elementarno pravo građana da glasaju na demokratskim izborima. Jedini koji su bili protiv odluke su ministri iz HDZ BiH. Nisu u pitanju ni novac ni procedure nego politička volja. Jasno je na kome je odgovornost za ovakav ishod", poručila je Turković na svom Twitter profilu.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH donijela je 4. maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022.

"Raspisuju se neposredni izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona u Federaciji BiH", navedeno je u Odluci Centralne izborne komisije BiH.

Međutim, pojavio se problem finansiranja, a mnogo toga je upućivalo na smišljen pokušaj da se podriva izborni proces.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)