Ambasada Velike Britanije: Odmah prestati sa retorikom podjela

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada Velike Britanije: Odmah prestati sa retorikom podjela
Foto: Arhiv/ Tanjug / Ambasada Velike Britanije

O posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i incidentima u pojedinim mjestima prokomentarisali su iz Ambasade Velike Britanije za Federalna.ba.

"Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jasan i konzistentan, naglašen tokom nedavnog sastanka Vijeća za implementaciju mira, pozivajući “sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji“, navodi se u odgovoru iz Ambasade Velike Britanije.

Podsjetimo, Europska unija oštro osuđuje negativnu, podjelu i huškačku retoriku koju su čelnici RS- koristili tokom proslave 9. januara ove nedjelje.

Jedna američka država usvojila zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama

Jedna američka država usvojila zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama

Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu.

"Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Europske unije.

Povodom obilježavanja ovog neustavnog 'praznika', ranije su se oglasili iz Njemačke ambasade u BiH.

"Njemačka ambasada pratila je s velikom zabrinutošću svečanost povodom godišnjice osnivanja RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim", naveli su, između ostalog, iz Njemačke ambasade u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije