Stiglo upozorenje nakon proslave neustavnog 9. januara: EU zaprijetila RS-u!

12
Radiosarajevo.ba
Stiglo upozorenje nakon proslave neustavnog 9. januara: EU zaprijetila RS-u!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Europska unija oštro osuđuje negativnu, podjelu i huškačku retoriku koju su čelnici RS- koristili tokom proslave 9. januara ove nedjelje. Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu.

Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz EU.

"EU je više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina.

Godišnjica formiranja Armije RBiH: Od branitelja u patikama do moćne vojne sile

Godišnjica formiranja Armije RBiH: Od branitelja u patikama do moćne vojne sile

EU također žali zbog potpore drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose", navodi se u poruci, te dodaje:

"Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Stoga pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo RS-a, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na europskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU-a i reviziju ukupne pomoći EU-a."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije