Rifat Škrijelj objasnio: Zašto je Sebiji Izetbegović poništena i diploma doktora nauka

6
Radiosarajevo.ba
Rifat Škrijelj objasnio: Zašto je Sebiji Izetbegović poništena i diploma doktora nauka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj

Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjoj vanrednoj sjednici glasao je za odluku da se poništi diploma doktora nauka Sebiji Izetbegović.

Javnosti je informaciju, nakon sjednice, potvrdio rektor Rifat Škrijelj koji je otkrio da je odluku podržalo 30 članova Senata. Predstavnici Medicinskog fakulteta, njih dvoje, bili su protiv. Šest je bilo suzdržano.

"Nije bilo dobrovoljaca da sjede za ovim stolom, sam sam...tema je sama po sebi takva", kazao je na početku Škrijelj.

Imam iz Srebrenice: Snaga žrtava genocida posebno se osjeti u danima Bajrama

Imam iz Srebrenice: Snaga žrtava genocida posebno se osjeti u danima Bajrama

Potom je citirao naredbu koja je stigla iz Inspektorata prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS za ovaj slučaj, a koja glasi:

"Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, rješenjem od 3. aprila, naredio je Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović primijeni član 77. stav I i II Zakona o visokom obrazovanju KS. 

U skladu sa navedenim članom Zakona Visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove."

Škrijelj je kazao da ovo znači da je diploma doktora nauka Sebiji Izetbegović poništena.

Izjave nakon održane vanredne sjednice Senata UNSA

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, April 13, 2023

"Bio je neki zahtjev da se ja žalim na ovo rješenje. Naravno da tu zapovijed nisam htio izvršiti", otkrio je Škrijelj, ali potom naglasio:

"Ako je ovo sve tačno, nije samo ona kriva, već i tadašnje rukovodstvo Medicinskog fakulteta. Sve ovo što je Univerzitet utvrdio kao manjkavosti, počinjeno je od strane službi i pojedinaca na Medicinskom fakultetu i to je sad stvar za tužilaštva i pravosudne institucije, koje trebaju utvrditi kako je do ovoga došlo."

Više puta je naglasio da su svi koraci koji su doveli do ovoga "provođeni na pravnom licu, Medicinskom fakultetu":

"Pitanje je da li su ti ljudi danas i živi - radnja je prije 30 godina. Ako i jesu, oni su u mirovini dubokoj."

Na pitanje da li će djelovati dalje, odgovorio je kako mogu dalje postupati "ako sud i tužilaštvo završi svoj posao".

Senat odlučio: Sebija Izetbegović ostaje i bez doktorata

Senat odlučio: Sebija Izetbegović ostaje i bez doktorata

"Tužilaštvo je izuzimalo dokumentaciju po ovom predmetu i izvan akademskih pitanja - magisterij, doktorat i status profesorice - koji su u direktnoj nadležnosti Senata, naše djelovanje nećemo dalje širiti. Nećemo se baviti dalje, ne možemo utvrđivati krivičnu odgovornost, baviti se krivičnim procesima i sl.", prokomentirao je.

Potom je ponovo govorio o Medicinskom fakultetu:

"Godine 2014, kada je izabrana za redovnu profesoricu - na dva fakulteta - kompletan postupak vođen je na Medicinskom fakultetu, a senatu je proslijeđivana odluka. Senat bio doveden pred svršen čin - ne branim ja to rukovodstvo, ali kako će neko u rektoratu biti kriv za dokumente koje je predao Medicinski fakultet. Pa tamo je formirana bila i komisija, koja je sačinila i izvještaj. Sva dokumentacija se čuva tamo, oni su trebali tamo vidjeti - ima li diploma ili ne."

Kazao je da mu je slučaj, kao rektoru, bio jako težak:

"Nije mi prijatno. Bila je to jedna hipoteka na UNSA koja se morala ispratiti. Ali, činjenica je da nije jedini krivac - ako se ovo i desilo - Sebija Izetbegović."

Rifat Škrijelj
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Rifat Škrijelj

Na pitanje šta je ona sad, odgovorio je: "Ljekar specijalista za oblast koju je specijalizirala - ona nema nikakvu funkciju na Univerzitetu, ako sud ne donese drugu odluku. To što radi na KCUS-u nije naša nadležnost i mi se time ne bavimo, niti se možemo baviti."

Dodatno je pojasnio da je ona izgubila i zvanje mentora - mentor ne može biti ko nema akademsko zvanje. Šta s radovima gdje je Izetbegović, eventualno, sada mentor?

"Ona ne može dalje biti mentor, to mogu biti samo redovni ili vanredni profesori, a ona to nije. Kandidatima će se odrediti drugi mentori. Oni koji su doktorirali, na njih se ovo ne odnosi jer odluke nemaju retroaktivno dejstvo - odluke smo stavljali van snage, a nismo poništavali. Student ne može biti kriv. Profesor može, fakultet može, ali student ne. "

Nije htio komentirati ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Kantonqa Sarajevo, što je pokrenuo federalni premijer Fadil Novalić. Prema pojedinim spekulacijama, ukoliko bi se poništio Zakon o visokom obrazovanju, koji je Škrijelju omogućio da ukine njeno zvanje magistra i poništi diplomu doktora nauka, po automatizmu bi sve odluke koje se tiču njene diplome bile također poništene.

"Ne mogu ja predviđati šta će biti ili ne. Mogu reći svoje lično mišljenje - to je neodgovoran potez premijera. Da ovdje imamo vladavinu prava, to se ne bi moglo desiti. No, već sam navikao na odsustvo vladavine prava i to je meni negativno utjecalo na život. Nisam iznenađen. Fadil Novalić pokušava vratiti dug partiji koja stoji iza njega. To što je on podnio vjerovatno je tražio klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo. Ne mogu predviđati šta će se desiti, ali ne želim da vjerujem da su pravosudne institucije usmjerene protiv obrazovanja i univerziteta kao što je to sad Fadil Novalić."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije