Senat odlučio: Sebija Izetbegović ostaje i bez doktorata

13
Radiosarajevo.ba
Senat odlučio: Sebija Izetbegović ostaje i bez doktorata
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjoj vanrednoj sjednici glasao je za odluku da se poništi doktorat Sebiji Izetbegović.

Kako je i sam potvrdio danas, dali su podršku rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove po pitanju doktorata Sebije Izetbegović.

Time je Senat dao 'zeleno' svjetlo da se izvrši upravna mjera poništenja diploma doktora nauka Sebije Izetbegović, nakon što je Inspekcija to i naložila.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

Odluku je podržalo 30 članova Senata. Predstavnici Medicinskog fakulteta, njih dvoje, bili su protiv. Šest je bilo suzdržano.

Podsjetimo Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je 3. aprila donio rješenje kojim se nalaže Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović primijeni član 77. stav I i II Zakona o visokom obrazovanju KS.

"U skladu sa navedenim članom Zakona Visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove", naveli su tada iz ove Uprave.

Rok za djelovanje po rješenju je 15 dana "od dana prijema Rješenja".

Izetbegović je ranije ostala bez zvanja profesorice i magistrice nauka, a njeni advokati uputili su i žalbe na rješenje Inspektorata - istovremeno su od rektora Rifata Škrijelja tražili da zbog ovih žalbi odgodi raspravu na izvršenje rješenja do isteka žalbenog roka. Također, prema dostupnim saznanjima, Vlada Kantona Sarajevo već je zatražila od svog člana u Upravnom odboru KCUS-a da postavi pitanje zakonitosti da Sebija Izetbegović bude direktorica KCUS-a.

U slučaj se umiješao i Fadil Novalić

Podsjetimo također i da se u slučaj 'umiješao' i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, te da je u Skupštinu Kantona Sarajevo 10. aprila stigao dopis sa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u dokumentu, pred ovim sudom u toku je postupak za ocjenu ustavnosti postupka usvajanja Zakona o visokom obrazovanju KS koji je podnio federalni premijer 3. aprila ove godine.

Prema spekulacijama, ukoliko bi se poništio Zakon o visokom obrazovanju, koji je rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju omogućio da ukine njeno zvanje magistra, po automatizmu bi odluke koje se tiču njene diplome bile također poništene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije