Rezolucija o Daytonu u Kongresu SAD: Etničko čišćenje kulminiralo genocidom

6
Radiosarajevo.ba
Rezolucija o Daytonu u Kongresu SAD: Etničko čišćenje kulminiralo genocidom
Arhiv / Kongres SAD

U povodu 25. godišnjice Kongres Sjedinjenih Američkih Država razmatrat će usvajanje Rezolucije o Daytonskom mirovnom sporazumu. 

Republikanski kongresmen iz Daytona (Ohio) Mike Turner predložio je ovu rezoluciju, kojom se pozivaju vlasti u BiH da nastave sa evroatlanskim integracijama i ustavnim reformama.

Pored njega sličnu rezoluciju predložili su i senatori Rob PortmanSherrod Brown.

kako je istaknuto u predloženoj rezoluciji, Daytonski mirovni sporazum pridionio je okončanju rata u Bosni i Hercegovini, te donio prijeko potrebni mir. 

“Etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni su kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zarobljeno i ubijeno”, piše u Rezoluciji. 

Dodaje se da Vlada SAD potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda.

“Od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i slobodnom tržištu", piše u Rezoluciji. 

Ukoliko Rezolucija bude usvojena, američki Kongres SAD će osuditi kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost SAD i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom sveta. 

Rezolucijom će biti istaknuta važnost Daytonskog mirovnog sporazuma i podstiče se vlada SAD da blisko sarađuje s vladama zemalja koje se graniče sa Bosnom i Hercegovinom, posebno potpisnicama Srbijom i Hrvatskom, kako bi se osiguralo potpuno sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahtijeva regionalnu saradnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije