Dodik iz Beograda: Naš plan nije otcjepljenje od BiH, već provedba Dejtona

Radiosarajevo.ba
Dodik iz Beograda: Naš plan nije otcjepljenje od BiH, već provedba Dejtona

Danas je u Beogradu, kao što je ranije i najavljivano, održan sastanak delegacija bh. entiteta Republike Srpske i Srbije, a u toku je konferencija za štampu na kojoj se obraćaju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik te predsjednik Aleksandar Vučić.

Tu su također bili i predsjednica manjeg. bh. entiteta Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na sastanku se prvenstveno razgovaralo o dokumentu koji je Vučiću dostavljen iz entiteta RS, a u kojem se govori o, kako stoji, teškom položaju entiteta RS unutar BiH.

Vučić je neposredno poslije sastanka istakao da je ovo bio jedan od sveobuhvatnijih sastanaka na kojem je razgovarano o svim vidovima saradnje Srbije i entiteta RS.

"Smatram da ne moram nikome da govorimo koliko nam je stalo do RS-a. Ja sam Dodiku rekao da je stav Srbije apsolutno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam mu na svako pitanje i rekao da je očuvanje mira od suštinskog značaja. Na prijetnje ratom koje slušamo svakog dana mi moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i da ni na koji način u toj igri ne smijemo da učestvujemo i da mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali", podvukao je Vučić.

Dodik je istakao da je već dobro proučio Deklaraciju SDA u kojoj nema mjesta, kako navodi, za RS. To je, prema njegovom, mišljenju direktno kršenje Dejtona, a on je za, ističe, njegovo poštivanje.

"Bosansko i muslimansko Sarajevo želi uništenje Republike Srpske i stvaranje prazne ljušture u kojoj neće biti nikakvog sadržaja i u kojoj će Srbi biti nezadovoljni. Iz Sarajeva i u proteklom periodu dolaze poruke i bukvalno naređenja šta trebamo raditi. Sve se čini da RS bude devastirana. U FBiH postoji šest fabrika municije koje rade besprijekorno, a RS je u tom smislu uništena. Kazali su da to ne rade zbog izvoza, već za ne daj Bože. To ne daj Bože je RS. U našem planu nije separacija, već provođenje Dejtona. Žele od nas napraviti manjinu", istakao je Dodik.

Na kraju je rekao da RS osjeća najveću podršku iz Srbije u historiji otkako je njen predsjednik Aleksandar Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije